Пампухи: три рецепти до різдвяного столу
Серед 12 страв, які готують на Різдво є і пампухи із солодкими начинками. Існує повір'я, що чим кращими вони вдадуться — тим щасливішими у новому році будуть господарі і вся їх родина. Ділимося рецептами приготування солодких смаколиків на Різдво.
Пісні пампухи на Святвечір
Інгредієнти:
-
Вода — півлітра.
-
Дріжджі — 50 г
-
Цукор — 3/4 склянки.
-
Куркума — 1/2 ч. ложки.
-
Ванільний цукор — 20 г
-
Борошно — 1 кг.
-
Спирт — 1 ст. ложка,
-
Сіль - на смак.
-
Олія для смаження.
Приготування:
-
Воду підігріти, додати дріжджі, по ложці цукру і борошна. Перемішати і залишити в теплому місці на 10 хвилин.
-
Додати і вмішати 1,5 склянки борошна. Щоб тісто підійшло, накрити рушником і поставити в тепле місце на годину.
-
Додати куркуму, сіль, цукор, ванільний цукор.
-
Додати у тісто спирт, це робиться для того, щоб пампухи не вбирали олію при смаженні.
-
Поступово додавати решту борошна, замісити дуже м’яке ніжне тісто. Долити олії, вимісити.
-
Залишити в теплому місці на годину, щоб тісто піднялося удвоє.
-
Розкачати тісто товщиною 1,5–2 см, склянкою вирізати пампухи і залишити ще на 20—30 хвилин.
-
Смажити у великій кількості олії на невеликому вогні.
-
По готовності викласти пампухи на паперові рушники, притрусити цукровою пудрою.
Традиційні солодкі пампушки з варенням
Інгредієнти:
-
Пшеничнео борошно - 500 Г
-
Яйце - 1 шт
-
Курячі жовтки - 4 шт;
-
Молоко 2,5% - 250 мілілітрів
-
Вершкове масла - 50 г
-
Цукор - 70 г
-
Сіль - 1/6 чайної ложки
-
Варення з пелюсток троянд або інше густе варення – для начинки;
-
Горілка - 3 ст. л.
-
Олія - 400 мілілітрів
-
Цукрова пудра – на смак
Приготування:
-
Підігрійте 50 мілілітрів молока до температури 40. Дріжджі наріжте невеликими шматочками, розчиніть у теплому молоці, додайте столову ложку цукру та борошна. Ретельно перемішайте й залиште у теплому місці на 15 хвилин для підйому опари.
-
У глибокій мисці 4 жовтка збийте їх із цілим яйцем і рештою цукру, поки маса не збільшиться вдвічі. Додайте м’яке вершкове масло й ретельно перемішайте за допомогою міксера.
-
З’єднайте опару з яєчною сумішшю, додайте залишок теплого молока та сіль. Поступово введіть просіяне борошно, замішуючи м’яке еластичне тісто. Накрийте рушником і залиште у теплому місці на 45 хвилин, щоб тісто піднялося.
-
Сформуйте однакові кульки. У кожній кульці зробіть заглиблення, покладіть начинку та ретельно защипніть краї. Надайте форму кулі, покрутивши між долонями.
-
Викладіть кульки швом вниз на 25 хвилин у теплому місці.
-
У глибоку сковороду налийте олію та додайте трохи горілки. Щоб перевірити температуру олії, опустіть у неї шматочок тіста: якщо він швидко спливає й починає смажитися, це потрібна температура.
-
Обсмажте пампухи на середньому вогні до золотавої скоринки, перевертайте їх.
-
Готові пампухи викладіть на паперові рушники, щоб прибрати зайвий жир. Посипте їх цукровою пудрою перед подачею.
Пампушки з сиру від Дарії Цвєк
Інгредієнти:
-
Борошно - 250 г.
-
Дріжджі - 20 г
-
Вершкове масло - 50 г.
-
Цукор - 50 г.
-
Яйце - 1 шт.
-
Жовток - 1 шт
-
М'який сир - 50 г,
-
Молоко - пів склянки.
Приготування:
-
Дріжджі розведіть в теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру і поставте на годину в тепле місце
-
Масло, решту цукру, жовток і яйце розітріть. Додайте ложкою перетертий крізь сито сир. Вимішайте.
-
Додайте до цієї маси розведені дріжджі і борошно, замісіть некруте тісто.
-
Розкачайте тісто і виріжте пампушки. Поставте на годину, щоб підійшли.
-
Посмажте на середньому вогні, перевертаючи їх.