Учені закликають ніколи більше не варити крабів живцем в окропі: що вони дізналися
Учені закликають ніколи більше не варити крабів живцем в окропі: що вони дізналися

Учені закликають ніколи більше не варити крабів живцем в окропі: що вони дізналися

Факт, що краби й омари кричать, коли ми кидаємо їх живцем у киплячу воду, — не більше ніж міф. Але вчені закликають уникати такого способу приготування.

Існує поширена хибна думка про те, що раки, краби й омари кричать від болю, коли ми кидаємо їх у киплячу воду для варіння. Раніше вчені вже довели, що це не більше ніж міф, проте вони все ж закликають відмовитися від кип'ятіння крабів живцем, і на те є вагомі причини, пише Daily Mail.

У новому дослідженні зоологи з Гетеборзького університету закликали до негайної заборони на варіння крабів живцем після новаторського відкриття. У своїй роботі вчені довели, що краби насправді дійсно відчувають біль, як і інші тварини. Таким чином цей метод варіння в окропі, найімовірніше, є для живих істот вельми болісним.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами провідного автора дослідження, аспіранта Елефтеріоса Касіураса, вони з колегами дійшли висновку, що варіння ракоподібних живцем має бути заборонено. Дослідники також наполягають, що такі методи, як електроприглушення, мають застосовуватися в момент упіймання ракоподібних. Річ у тім, що з кожним дослідженням у вчених з'являється дедалі більше доказів, що ракоподібні відчувають біль, а тому людям слід ставитися до них, так само як до інших тварин.

Учені провели низку болісних експериментів над крабами
Фото: Eleftherios Kasiouras

У своїй роботі вчені використовували сканування мозку, щоб побачити, як нервова система крабів реагує на больові подразники. Це, по суті, стало першим доказом того, що краби сприймають біль, так само як і люди.

Команда відібрала частково паралізованих прибережних крабів, відомих як європейські зелені краби, а потім прикріпила електроди до пучків їхніх нервів, відомих як ганглії, які складають центральну нервову систему ракоподібних. Після цього крабів піддали болючій хімічній або фізичній стимуляції з використанням розчинів оцтової кислоти й спеціальних зондів.

Результати вказували, що пошкодження або стрес клешень, вусиків і ніг викликали сплеск електричної активності в пов'язаних із ними гангліях. За словами Касіураса, результати їхньої роботи фактично вказували на те, що під час впливу больового подразника на тканини ракоподібних цей подразник передавався в їхній мозок. Ба більше, дані вказують на те, що реакції були тривалими та інтенсивними.

На наступному етапі дослідження вчені протестували ті самі ділянки за допомогою нехворобливих стимулів, таких як солона вода, але не побачили такої самої реакції. Це стало підтвердженням того, що попередні реакції не були рефлексом, а були реакцією на біль.

Учені довели, що краби насправді відчувають біль
Фото: Eleftherios Kasiouras

Зазначимо, що більш ранні дослідження також показали, що ракоподібні, такі як краби, креветки й омари, ймовірно, відчувають біль. Різниця в тому, що попередні дослідження були зосереджені на методах спостереження і розглядали докази, такі як підвищений дотик до ураженої ділянки або спроби уникнути небезпеки.

У новій роботі вчені вперше зафіксували, як нервова система ракоподібних насправді реагує на пошкоджувальні стимули. В організмі багатьох інших тварин, зокрема й людей, спеціалізовані рецептори, звані ноцицепторами, виявляють ушкодження і посилають сигнали в центральну нервову систему, які інтерпретуються як біль.

Тепер учені довели наявність ноцицепторів у ракоподібних і вважають, що вони є "ключовим критерієм" для того, щоб переконатися в тому, що тварина справді відчуває біль. Автори дослідження також зазначають, що дослідження було проведене лише на крабах, однак те, що вірно для них, імовірно, вірно і для більшості інших ракоподібних зі схожою структурою і нервовою системою.

Раніше Фокус писав про те, що еволюція не може зупинитися з експериментами над крабами.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader