"На третій рік війни громадяни досі не готові до опору": Юрій Зозуля розніс владу із "шашликами"
"На третій рік війни громадяни досі не готові до опору": Юрій Зозуля розніс владу із "шашликами"

"На третій рік війни громадяни досі не готові до опору": Юрій Зозуля розніс владу із "шашликами"

Юрій Зозуля розповідає, що Національний спротив — це підготовка населення до опору та виживання в окупації. Усі помилки влади жителі столиці і передмістя відчули ще під час оборони Києва в 2022 році.

"Тоді ми організували спротив на власний розсуд, що може стати корисним прикладом для організації національного спротиву в країні", - каже Зозуля.

Як бачимо, восени 2024 російські окупанти захопили нові міста на сході України, і продовжують просуватися далі.

"Чи працює в тих містах нацспротив? Як чинить супротив населення? Чому першими втікають заброньовані чиновники, прокурори, судді та правоохоронці, замість того, щоб допомогти ЗСУ? Чому не виконується закон України від 2021 року "Про основи національного спротиву"?", - запитує Зозуля.

Він є засновником та інвестором київського спортивного парку X-park, який ще з 2003 року розбудовувався біля стратегічної магістралі та Північного мосту. З початком повномасштабного вторгнення команда “X-park”, як і всі українці, усвідомила, що держава не підготувала громадянське суспільство до спротиву. Ця злочинна бездіяльність призвела до сотень тисяч загиблих цивільних, як, наприклад, у Маріуполі, Бучі, Бородянці та інших містах, а також до швидких втрат територій.

"Але я, як засновник “X-park” і офіцер запасу, разом з керівництвом підприємства самоорганізували нацспротив наших працівників та громади, та відчули на власному досвіді всі проблеми держави і помилки влади щодо підготовки до опору ворогу. Влада не попередила про вторгнення, а навпаки, заспокоювала. Відомі "шашлики" і «не нагнітайте» слід розглядати як злочинну безвідповідальність. Перші вибухи в Києві стали шоком, і ще кілька днів ніхто не знав, що робити далі. Почалася евакуація, і замість того, щоб готуватися до відсічі, люди почали вивозити своїх дітей, жінок та родини", - резюмує Зозуля.

Він констутає, що оскільки влада знала про можливий наступ, то мала була зобов’язана попередити, щоб підприємства та громадяни могли почати евакуацію, а ще підготувати засоби зв’язку, бронежилети, бензин, консерви, автотранспорт, медикаменти, зброю, теплі речі, тепловізори та інгредієнти для коктейлів Молотова.

Відсутніть плану, що робити далі, відсутність підготовки до відсічі, це лише одна проблема. Загалом Юрій Зозуля називає 8 пунктів злочинної бездіяльності української влади. Про це — далі.

Хаос і відсутність координації

Друга найбільша проблема — це повна відсутність координації. Куди б кияни не зверталися — від поліції до керівництва міста — ніхто не знав, що робити і куди бігти. Військкомат лише зібрав контактні номери і обіцяв передзвонити. Влада майже покинула населення напризволяще. Потім усі дізналися, що більшість уряду втекли до Івано-Франківська, Тернополя та Львова. Керівник СБУ Баканов зник, його заступник Наумов втік зі значними коштами в Словакію, прокурори з набитими грошима торбами штурмували кордон на Закарпатті, а ДБР з керівництвом в Хмельницькому палили Харківські угоди. Більшість депутатів і міністрів зникли зі зв'язку.

"Ми зрозуміли, що в основному мешканці, ДФТГ, ТРО, ЗСУ та деякі держслужбовці залишилися відбивати наступ у Києві. Не дочекавшись координації від влади, ми самоорганізувалися, створивши загін із охоронців і працівників парку. Розпочали формувати укріпрайон і патрулювання на свій розсуд. Пам'ятаю, як ми йшли зі зброєю по району, до нас підбігали десятки чоловіків і питали, що робити і де можна взяти зброю. Багато хто просився до нашого підрозділу, але ми самі не знали, що робити. Згодом ми розробили план патрулювання, створили пости, готували коктейлі Молотова та навчали інших користуватися зброєю. Вступили до ДФТГ і ТРО, почали створювати свій дронний підрозділ", - пригадує перші дні повномасштабного вторгнення Зозуля.

Він пояснює, що необхідний чіткий мобілізаційний план для кожного чоловіка, розписаний похвилинно: куди прибувати, в який підрозділ, де отримати зброю (краще, щоб вона завжди була доступною), на які позиції висуватися. Перед цим необхідно провести роботу над злагодженістю підрозділів. Проблема в тому, що навіть на третій рік війни цього не зроблено. І проект Національного спротиву має негайно вирішити це питання.

Зброя і боєкомплект

Зозуля розповідає, що спершу роздав свою особисту зброю для полювання — дві рушниці. Але патронів не вистачало, тому основну зброю — 19 АКМ з невеликим боєкомплектом — він дістав через мерію. Він озброїв майже всіх працівників X-Park, навчання проводились безпосередньо на території парку та на блокпостах.

"Коли ворог відійшов від Києва, всю зброю у нас вилучило СБУ, і ми знову стали беззбройними. Але загроза не минула, і війна триває. Хто блокує закон про зброю? Я вважаю, що це робить зрадник і ворог українського народу. І треба знати, хто це: конкретна посада і його призвище. На канабіс у них є голоси, а на базовий закон про зброю для захисту та спротиву українця — ні. Нам терміново потрібно діяти, чи як в Ізраїлі — отримати зброю від держави в 16 років і здати в 70. Або, як у США — вільне носіння зброї. Принаймні, треба знати, де знаходиться твій автомат у ДФТГ, щоб швидко його отримати", - наголошує Зозуля.

Укріпрайон і дронодром

Через відсутність координації учасники київського спротиву копали укріпрайон X-park самотужки і своїм трактором, на свій розсуд визначаючи, звідки буде наступ. Пізніше доєдналася ЗСУ і ТРО, але без координації вони перебили кабель електропостачання, залишивши укріпрайон “X-park” без світла і зв’язку.

"Одночасно ми створили дронодром і почали розвідку і фіксацію злочинів рашистів. Але найгірше те, що через шість місяців після відходу ворога, без жодних консультацій, комунальні служби закопали всі окопи, зруйнували бліндажі та розібрали блокпости. Чи вважають вони, що війна вже закінчилася? Більше того, коли ми подали зміни до проекту “X-park” з урахуванням фортифікаційних споруд, нам відмовили та прибрали їх з проекту. На мою думку, ця війна триватиме кілька поколінь, і зупинити її швидко неможливо", - каже Юрій.

Зозуля наголошує, що потрібно було доопрацювати укріпрайон разом із ЗСУ, залити бетоном бліндажі, а не просто заповнити їх мішками з піском, та задізайнити і облаштувати фортифікаційні споруди під благоустрій.

"Щоб діти могли гратися, а ми проводити тренування для мешканців національного спротиву. Щоб при наступі на Київ могли швидко зайняти свої позиції. Я уявляю, що якщо Київ знову стане прифронтовим, доведеться знову копати і варити протитанкові їжаки — це жах", - справедливо констатує він.

Контрдиверсійні операції

Потрібно навчити населення проводити контрдиверсійні операції, виявляти "консерви" та колаборантів.

"У перші дні війни ми виявили місце висадки вертольотного десанту та знаки переміщення до урядового кварталу. Якби там була засідка диверсантів, я б уже цього не писав. Ми також спіймали кілька "консерв" з горами телефонів-маячків, які розкладали біля місць і фотографували локації. До речі, усі вони були переселенцями з Донбасу. Обов'язково потрібно навчати мешканців контрдиверсійним методам, аналізу поведінки, правилам допиту, навіть з використанням детектора брехні (поліграф)", - каже Юрій про те, що мали би казати з телевізійного марафону, але ж ні.

Навчання

Населення України досі не має в достатній кількості турнікетів, а такмед пройшла лише невелика частина людей. Хоча загальновідомо, що понад 50% смертей при обстрілах - через крововтрату.

Насамперед, потрібно впровадити навчання з тактичної медицини, мінно-вибухових засобів і засобів зв'язку. Також варто ввести в курси національного спротиву обов'язкове навчання керування дронами — розвідувальними, бомбардувальними та FPV.

Агентурний та партизанський супротив

"Мій друг, який живе в селі Богданівка, повідомив, що росіяни захопили сусідній будинок в перші дні війни. Він бачив, як танк заїхав у їх двір, і дав мені точні координати. Тоді ніхто не знав, кого сповістити про ціль. Я передав цю інформацію своїм знайомим з СБУ та ЗСУ. Мій друг заховав сім'ю в погріб на випадок нашого удару. Але танк простояв у дворі три дні і врешті поїхав, так і не ставши мішенню", - розповідає Зозуля, і очевидно, що таких випадків чимало по країні.

Він каже, що необхідно створити миттєву, безпечну комунікацію для жителів окупованих територій, щоб вони могли передавати інформацію про пересування ворожих військ та колаборантів. Це може бути спеціальний месенджер або додаток. Також необхідні схрони зі зброєю та провіантом, щоб озброїти місцевих жителів для організації партизанського спротиву і допомогти їм вижити під окупацією.

Вилучення майна та господарські відносини в умовах війни

У перші місяці війни укріпрайон “X-park” став місцем передислокації і розосередження особового складу ТРО та ЗСУ. Після трагічних втрат особливого складу внаслідок удару по казармам Десни та Яворівського полігону військові терміново встановили на вході блокпост і заборонили громадянам відвідувати Ікспарк. Вони користувалися усією інфраструктурою парку — від обігріваючих альтанок і кафе до бань і туалетів.

"Мене, як власника, навіть кілька днів не пускали на територію. Ми розуміємо, що війна потребує вилучення майна для перемоги, і ми просили лише документально оформити вилучення майна та оплату комунальних послуг. На сьогодні наш борг за електрику становить 2 мільйони, не враховуючи шкоду від експлуатації майна та крадіжок. Держава нічого не компенсувала і не скасувала ні податки, ні орендну плату, навіть довідку про форс-мажор не видала, хоча фактично вилучила цей актив, і ми не користувалися ним півроку", - розповідає Юрій про те, як держава в умовах війни використовує бізнес. Який без війни, до речі, не гребує рейдерити.

Підприємець каже, що нобхідно заздалегідь визначити певні підприємства важливими для захисту міста і укласти угоди на передачу майна або підприємства державі, з урахуванням комунальних витрат, податків та форс-мажорних обставин. При наступі на Київ підприємство слід передати ЗСУ за актом.

Підсумки

Юрій Зозуля констатує те, що бачать усі, хто не промитий марафоном "Єдині новини". На третій рік війни ми стикаємося з тими ж проблемами, що й на початку. Влада не організувала структуру системного спротиву, і жодне з 8 питань, з якими ми зіткнулися під час оборони Києва восени 2022 року, не вирішено. Місцеві бюрократи та тилові силовики, такі як ДБР та прокурори, заважають створенню укріпрайонів і підготовці національного спротиву, навіть на підприємствах, які мають свої кошти.

"Незважаючи на наявність закону України "Про основи національного спротиву", ми спостерігаємо за знищенням добровольчих формувань, розформуванням ДФТГ, вилученням зброї, блокуванням закону про зброю для населення та численними бюрократичними перешкодами, свавіллям тилових силовиків. Влада, здається, боїться озброєного і навченного народу, і того сама саботує створення національного спротиву. Усе, що ми робимо, ґрунтується на ентузіазмі та власних коштах, проте держава повинна діяти системно, виділяючи бюджети для цього. Генеральний штаб, ЗСУ, ТРО, ССО, Сухопутні війська та Міністерство оборони мають активно долучитися до створення мережі центрів національного спротиву, тому що це гарна допомога. Маючи досвід спротиву Києва, ми створили свій "Муромець Нацспротив". Вбачаючи безпорадність держави перед загрозою існування та безвідповідальність влади, ми для себе прийняли нашу українську народну доктрину національного спротиву "Укус мільйона бджіл", - розповів подробиці Зозуля.

"На третій рік війни громадяни досі не готові до опору": Юрій Зозуля розніс владу із "шашликами" - Фото 1

Тільки об'єднавшись у структури з чіткою координацією та комунікацією, навчений та озброєний народ зможе зупинити "російського ведмедя".

"Блокчейн-структура центрів національного спротиву має бути сформована по всій Україні, і це зробить нашу країну непереможною. Воювати мають не всі, але готовими до боротьби повинні бути всі. Національний спротив має стати пріоритетом на кілька поколінь і повинен бути масовим. Мілітаризація суспільства повинна починатися з дитячого садка і тривати до пенсії", - справедливо каже Зозуля.

Підприємства мають стати такими "вуликами", тому що кожен підприємець - це подвійний патріот, адже на відміну від держслужбовця бізнесмен інвестує свої гроші, свої ресурси і таланти в підприємство України.

"Мій особиста мотивація створювати центр підготовки: "Нах*ра мені буде “X-park” і всі мої підприємства, якщо тут буде руSня", - каже підприємець.

Після відступу ворога від Києва та повернення інвестору управління Ікспарком від ЗСУ, власники почали створювати інфраструктуру для національного спротиву, орієнтуючись на військових, ветеранів, поранених, цивільних, молодь і дітей. Це стало можливим не завдяки, а всупереч діям влади.

"І ми вже реалізували цей проект за власні кошти, без жодної копійки державних грошей. Фактично на території Ікспарку створена ідеальна модель "вулика" (клестера) — інфраструктура системи національного спротиву, яка може бути тиражована в інших регіонах України", - розповів Зозуля.

Що ми створили:

Напрямки, які розвиває МУРОМЕЦЬ НАЦСПРОТИВ:

  • Координація і коммунікація між підрозділами і центрами підготовки
  • Морально-психологічна підготовка
  • Фізична підготовка
  • Тактична підготовка
  • Технічна підготовка
  • Озброєння
  • Тактична медицина
  • Агентурна діяльність
  • Інформаційно-ідеологічний спротив
  • Військові віртуальні ігри та симулятори зброї
  • Військово-польові ігри та прикладні види спорту
  • Підготовка ветеранів та поранених
  • Підтримка дітей захисників та родин загиблих

У структуру МУРОМЕЦЬ НАЦСПРОТИВ входять:

На першому місці по важливості напрямків поставили "координацію і коммунікацію". На початку війни це була головна проблема.

Координація і коммунікація

  • Організували тісну взаємодію з підрозілами ЗСУ, ТРО, ССО, Аеробригадами - особливо зі спецпідрозділом Омега, внаслідок чого керівник Ікспарку мобілізувався до лав НГУ. Створили локальний ситуаційний центр.
  • Скоординувалися з адміністрацієй району.
  • Зв’язалися і сінхронізувалися з іншими центрами підготовки нацспротиву району та міста.

Морально-психологічна підготовка

Цей напрямок включає:

  • Військово-патріотичне виховання, формування любові до Батьківщини, усвідомлення важливості захисту рідної землі.
  • Стійкість до стресу, навчання технік подолання стресових ситуацій, зокрема страху мобілізації та страху перед зброєю.
  • Запобігання змінам ідентичності: протидія впливу ворога на дітей та молодь, яких вербують через телеграмканали для розвідки і підпалу машин, і тих, хто живе на окупованих територіях.
  • Залучення викладачів для відродження військових традицій козацтва та формування цінностей.

Фізична підготовка

У рамках цього напрямку проводяться:

  • Бойові єдиноборства, розвиток навичок самозахисту.
  • Смуги перешкод, гонки на виживання, кросфіт, тренування на витривалість та спритність.
  • Ножовий бій, навчання технікам близького бою.
  • Допризовні навички, підготовка молоді до служби в армії.

Тактична підготовка

Цей напрямок включає:

  • Вивчення стратегії і тактики бою, атак, маневрів, засідок, навчання користування місцевими висотами та природніми укриттями, орієнтування на місцевості, створення фортифікацій.
  • Дії в прифронтових територіях, тактики виживання в евакуації.

Технічна підготовка

Включає:

  • Навчання користуванню зв’язком, робота зі Старлінком, телеметрією, РЕБ (радіоелектронна боротьба) та дронами.
  • Виставки нової зброї, знайомство з новими технологіями.
  • Тестування, випробування та модернізація зброї
  • Змагання в військово-прикладних та інноваційних видах спорту, такі як дронбомбери, FPV, мінування та розмінування, аерорієнтування.

Озброєння

Цей напрямок передбачає:

  • Вогневу підготовку: навчання стрільбі з короткоствола, автомата, протитанкових засобів, таких як "Джавелін", міномета.
  • Отримання сертифікатів та ВУС для пілотів дронів та інших військових спеціальностей.
  • Лабораторія, випробування, модернізація, демонстрації, miltechmetap, БПЛА, дронкупол.

Тактична медицина

Окремий напрямок, що включає:

  • навчання основам першої медичної допомоги.
  • залучення курсантів до донорського руху, підтримка медичних потреб армії.

Інформаційно-ідеологічний спротив

Серед завдань:

  • Протидія інформаційним впливам, активна боротьба з ІПСО, ботофермами та дезінформацією у соцмережах.
  • Тотальний опір, навчання вмінню критично аналізувати інформацію.

Агентурна діяльність

Цей напрямок фокусується на:

  • Розвідці, залученні місцевих жителів для збору інформації на окупованих територіях, навчання топографії, каналів передачі інформації.
  • Партизанській діяльності, використання знань місцевих мешканців для організації опору.

Військові віртуальні ігри і симулятори зброї

Використовуємо різноманітні віртуальні командно-штабні ігри з різними місіями та рівнями складності. До підготовки долучаємо:

Військово-прикладні види спорту

  • Пневматичний тир, пейнтбол, смуга перешкод, страйкбол, лазертаг, дайвінг, мотузковий парк, аеромодельний, водномодельний спорт, спортивне орієнтування. "На третій рік війни громадяни досі не готові до опору": Юрій Зозуля розніс владу із "шашликами" - Фото 2

Залучення до підготовки ветеранів і поранених

Проводяться працевлаштування ветеранів і поранених у центрі як інструкторів для передачі досвіду молоді. У рамках Муромець нацспротив функціонують проекти - ІРЦ "База 4.5.0.", аватар центр Пандора. Мальдіви для поранених. Заходи Плече побратима, Звитяга нескорених.

Діти захисників та родини загиблих

В Ікспарку функціонують дитячі військово-патріотичні табори, а також заходи для дітей військових і родин загиблих. Найбільш популярним став формат "ДронПікнік", де в першій половині дня проводиться підготовка, а після обіду – спільний пікнік для учасників та їхніх родин, а також зустрічи родин та захисників.

Мілітарі маркетинг

Мілітаризація суспільства повинна бути привабливою та яскравою, щоб молодь прагнула стати сучасними героями, подібними до спецназівця "Рембо" зі Сталоне, "Командо" зі Шварцнегером чи "ТопГан" з Томом Крузом. У США призивні пункти відкривали прямо під час сеансів у кінотеатрах, а після фільмів стояли черги.

Плануємо:

  • Популізацію українських героїв, проведення рекламних кампаній, які спонукають молодь до вступу в армію.
  • Розроблена приваблива символіка, створена сучасна сіро-чорна мілітарна форма з стильними шевронами, яку модно носити і яка відрізняється від форм ЗСУ та НГУ
  • Розроблено дизайн символіки на зброю, дрони, транспорт та інше, все має виглядати стильно, круто і сучасно.
  • "На третій рік війни громадяни досі не готові до опору": Юрій Зозуля розніс владу із "шашликами" - Фото 3
  • Виготовлений якісний мерчандайз: від стильних футболок, які хочеться носити щодня, до багатофункціонального зимового спорядження."На третій рік війни громадяни досі не готові до опору": Юрій Зозуля розніс владу із "шашликами" - Фото 4

Створення загальнодоступного дронполігону

Ми відкрили окремий загальнодоступний дронполігон, де періодично виставляється сучасна зброя для ознайомлення, для селфі та фото для реклами мілітарі-стилю. Вітаємо публікації у соцмережах (Instagram, Facebook) для популяризації мілітарі та національного спротиву серед молоді. Проводимо з підрозділами заходи .

Синхронізація мережі центрів нацспротиву

Ми активно ведемо комунікацію з сусідніми центрами нацспротиву "Центр підготовки населення до національного спротиву та утвердження української ідентичності Деснянського району міста Києва" та ДФТГ 31 Деснянського району. Наприклад, обмінюємося матеріальною базою та інфраструктурою. Маємо класи дрон-симуляторів і інтерактивні тренажери, а для вогневої підготовки використовуємо тир сусідніх центрів. Також проводимо обмін інструкторами.

Що ми розвиваємо

Підготовка до насильницького та ненасильницького супротиву

Ми впроваджуємо програми навчання, сертифікацію інструкторів та громадян, а також парамілітарні професії та види спорту. Хлопці, які пройшли допризовну підготовку, значно ефективніше справляються з КМБ в порівнянні з тими, хто не навчався. Наша програма включає:

  • Обов'язкову базову загальновійськову підготовку.
  • Періодичну підтримуючу підготовку.
  • Навички рятувальника ДСНС: пошук під завалами, протипожежна безпека.

Формати навчання

  • Теоретична частина: навчання в опалювальних павільйонах з відео панелями та фліпчартами.
  • Практична частина: дронполігон "Муромець", виїзні полігони.

Муромець Нацспротив навчає працівників, спортсменів, а також учнів сусідніх освітніх закладів за запитом, залежно від фінансових можливостей. Вважаємо, що влада повинна підтримати нашу ініціативу фінансово та організаційно, щоб масштабувати центр для більшого охоплення населення.

Основні напрямки підготовки

  1. Заброньовані працівники: підготовка чиновників, держслужбовців, правоохоронців, приватних охоронців, які будуть готові до дій у разі підступу ворога до столиці.
  2. Працівники критичної інфраструктури: навчання для всіх, хто працює в державних установах.
  3. Молодь (18-24 роки): допризовна підготовка.
  4. Жінки в парамілітарних спеціальностях.
  5. Освітні заклади: співпраця з навчальними установами.
  6. Усі бажаючі: відкриті курси для всіх охочих.

Система вишколу

Розробляємо систему вишколу, яка включає:

  • Базові 1-, 2- та 3-денні курси.
  • 10-денні курси за зразком Ізраїлю.
  • Місячні курси за принципом Швейцарії.
  • Підтримуючі заняття: раз на рік, дві неділі

Особиста думка

Юрій Зозуля переконаний, що держава не здатна створити повноцінний проект НАЦСПРОТИВУ. За три роки, навіть з досить непоганим законом "Про особливості національного спротиву", системні рішення не були реалізовані.

"Спостерігаємо саботаж та бюрократію на місцях, відсутність фінансування, розформування ДФТГ призвело до втрати сотень добровільних формувань і зневіри у мільйонів мотивованих громадян. Важливо, щоб українці, які залишилися в країні, об'єдналися. Я впевнений, що лише приватні підприємницькі центри підготовки та волонтерські організації можуть швидше і ефективніше створити мережу центрів Нацспротиву. Це буде значно дешевше для держави, а будь-які корупційні дії держслужбовців повинні каратися, як карають мародерів під час війни", - пояснює він ситуацію.

Заклик до дії

"Пропонуємо всім, кому не байдужа доля України, об'єднати ресурси, взяти на себе ініціативу та створити центри НАЦСПРОТИВУ. Спільно зусиллями будемо потужно звертатися листами з вимогами до державних органів для створення нових центрів, а також розширення центру "Муромець Нацспротив". Зробимо НАЦСПРОТИВ стилем життя кожного українця!", - пояснив свою позицію Зозуля.

Вимоги

Центр підготовки "Муромець Нацспротив" був створений без жодної копійки державних коштів і наразі навчає обмежену кількість цивільних осіб.

Що необхідно - пояснює Юрій:

  1. Потенціал для розширення: ми маємо можливість значно збільшити кількість курсантів у навчальних групах.
  2. Необхідність матеріального дооснащення: потрібні симулятори, дрони, зброя, боєкомплекти та інше обладнання.
  3. Розширення функцій та напрямків навчання: плануємо впровадження нових напрямків, таких як агентурна підготовка та інформаційно-психологічні операції (ІПСО). Для цього необхідне додаткове державне або позабюджетне фінансування.
"Вважаю, що всі озвучені проблеми є спільними для всіх центрів (вуликів) підготовки до нацспротиву і повинні бути вирішені владою без бюрократичних перепон і затягувань. Сподіваюся, що в майбутньому це буде мережа центрів нацспротиву по всій Україні, де ми зможемо проводити виїзні сесії для тренувань та обміну досвідом", - зазначив Зозуля.

Автор Юрій Зозуля, бізнесмен, меценат, громадський діяч, президент федерації вейку, офіцер запасу.

Джерело матеріала
loader
loader