На ринку карбаміду формується дефіцит, ціни ростуть
На ринку карбаміду формується дефіцит, ціни ростуть

На ринку карбаміду формується дефіцит, ціни ростуть

Імпортери карбаміду минулого тижня підняли ціни, автоматично зросли ціни і на український продукт.

Як зазначають аналітики компанії «Інфоіндустрія», аміачна селітра та сульфат амонію лишились у цінах минулого тижня.

Так, середня ціна на черкаський карбамід минулого тижня склала 21700 грн/т з доставкою, для агрохолдингів називались ще нижчі ціни, але ціни в портах зросли до 21700-22000 грн/т.

«Основна причина — зростання ціни на азербайджанський та туркменський товар. Аграрії починають розуміти, що карбаміду на ринку менше, ніж зазвичай, і вже формується дефіцит», — пояснюють фахівці.

Україна отримує насипний карбамід із цих двох джерел через порт Поті (Грузія), а фасований — через порт Трабзон (Туреччина). Останній порт отримує карбамід автотранспортом, що робить його дорожчим. Події, пов’язані з виборами в Грузії, можуть спричинити проблеми з перевантаженням карбаміду з Туркменії в порту Поті. По суті, це призведе до зростання ціни на карбамід у Чорному морі.

«Імпортери вже готуються до проблем, додається ще й погіршення погодних умов у Чорному морі, що унеможливлює постачання малих корабельних партій. Баржами постачати в штормову погоду ризиковано», — уточнюють в «Інфоіндустрії».

Ситуація загострилась після того, як стало відомо, що українські виробники карбаміду встигли розпродати товар наперед, фактично до грудня. Таким чином, для покупців залишились відносно низькими ціни на аміачну селітру, КАС та сульфат амонію. 

Джерело матеріала
loader
loader