Російська економіка досягне точки вигорання через зростання витрат на війну - ISW
Російська економіка досягне точки вигорання через зростання витрат на війну - ISW

Російська економіка досягне точки вигорання через зростання витрат на війну - ISW

Економіка та військові зусилля РФ зазнають дедалі більшого навантаження, що ставить під сумнів здатність Володимира Путіна підтримувати війну в довгостроковій перспективі.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Аналітики ISW згадали статтю у The Washington Post, в якій зазначається, що російська економіка «перебуває під загрозою перегріву». У ній ішлося, що надмірно високі військові витрати Росії стимулювали економічне зростання таким чином, що змусили російські компанії штучно підвищувати зарплати, щоб задовольнити попит на робочу силу, залишаючись конкурентоспроможними на тлі високих зарплат військових в РФ. 

При цьому згадувалися слова глави Центрального банку РФ Ельвіри Набіулліної, яка в липні 2024 року попередила, що робоча сила та виробничі потужності Росії «майже вичерпані». 

Тим часом регіональна влада в РФ значно збільшує для військовослужбовців одноразові бонуси за підписання контракту, щоб підтримувати темпи комплектування збройних сил Росії (приблизно 30 тис. військовослужбовців на місяць). «Це підкреслює той факт, що Росія не має нескінченного резерву робочої сили і мусить фінансово і соціально рахуватися з постійним зростанням витрат на поповнення втрат на фронті», - вважають аналітики.

На їхню думку, «Путін, найімовірніше, оцінює, що оголошення чергової хвилі часткової мобілізації або запровадження загальної мобілізації буде занадто дорогим для його режиму, і тому вдався до криптомобілізаційних зусиль, які, вочевидь, створюють дедалі більше навантаження на російську економіку воєнного часу».

У ISW вважають, що нещодавня поява північнокорейських військ на території Росії і повідомлення про їх розгортання в зоні бойових дій у Курській області свідчать про те, що «путінська система генерування сили дуже крихка».

«Витрати на підтримання війни зростатимуть, оскільки Росія продовжує витрачати людські ресурси і матеріальні засоби на фронті. Російські ресурси обмежені, і Путін не може не рахуватися з цими витратами нескінченно довго. Російська економіка досягне точки вигорання. Це завдасть величезних збитків російському суспільству, що може змусити Путіна прийняти важливі рішення про те, як забезпечити ресурсами російську війну або змінити спосіб ведення війни, щоб зберегти стабільність його режиму», - підсумовують аналітики ISW.

Як повідомляв Укрінформ, за словами єврокомісара з питань економіки Паоло Джентілоні, Росія трансформувала свою економіку і змогла уникнути колапсу під тиском санкцій, але за 2-3 роки наслідки для неї будуть дуже тяжкими.

Теги за темою
Росія війна Нацбанк Мінекономіки
Джерело матеріала
loader
loader