Коли імунітет оголошує війну суглобам: що треба знати про ревматоїдний артрит
Коли імунітет оголошує війну суглобам: що треба знати про ревматоїдний артрит

Коли імунітет оголошує війну суглобам: що треба знати про ревматоїдний артрит

Ревматоїдний артрит – системне аутоімунне захворювання з невстановленою етіологією, яке призводить до руйнування суглобів. Що це означає?

Що таке ревматоїдний артрит

Системне – означає, що під загрозою перебувають не тільки суглоби, а й внутрішні органи, очі, судини та лімфатичні вузли. Таким чином, лікування охоплює кілька систем організму.

Аутоімунне – передбачає, що імунна система починає атакувати не тільки патогенні організми, а й клітини власного тіла, у цьому випадку – суглоби.

Невстановлена етіологія – вказує на те, що точні причини цього захворювання не визначені. Немає конкретного збудника, який викликає ревматоїдний артрит; його розвиток може бути результатом багатьох факторів. Однак точно визначити, які з них відіграють вирішальну роль, неможливо.

Захворіти на ревматоїдний артрит можна в будь-якому віці – від 5 до 55 років. Основна складність полягає в тому, що симптоматика може проявлятися по-різному. У одного пацієнта суглоби періодично болять, в іншого – спостерігаються набряки та почервоніння, а у третього можуть спостерігатися лише жар і втома, тоді як болі в суглобах з'являються пізніше.

Які симптоми характерні для ревматоїдного артриту

Серед класичних симптомів виділяють три основних:

  • Набряк і болючість суглобів. Раніше вважалося, що біль повинна бути в трьох і більше суглобах, але сучасні дослідження показують, що достатньо мати хоча б один запалений суглоб. Особлива ознака – симетричне запалення, наприклад, у зап’ястях.
  • Ранкова скутість. Це стан, при якому після пробудження важко рухатися, і спостерігається біль понад 30 хвилин, поки тіло не "розімнеться".
  • Біль при стисненні кистей і стоп. Простий тест: стиснути одну руку іншою та аналогічно зробити зі стопами. Якщо в стиснутій кінцівці відчувається біль – тест позитивний.

Як лікують ревматоїдний артрит

Основний метод контролю — це імуносупресія, тобто навмисне приборкування імунної реакції, щоб зменшити шкоду від атак на суглоби. Це означає, що для лікування ревматоїдного артриту необхідно знижувати активність власного імунітету.

Для цього використовуються спеціальні препарати, включаючи генно-інженерні біологічні препарати та глюкокортикостероїди, які потрібно приймати на постійній основі. Однак такі ліки ослаблюють захист від інфекцій. Проте вони допомагають контролювати перебіг хвороби та значно знижують рівень болю.

Що станеться, якщо не лікувати ревматоїдний артрит

Без лікування захворювання буде прогресувати, захоплюючи все більше суглобів, що призведе до їхнього руйнування і деформації, зрештою – до втрати рухливості. Смертність не пов’язана безпосередньо з суглобовою патологією, а викликана поза суглобовими ускладненнями, такими як серцева і ниркова недостатність, ризики яких збільшуються без медикаментозного лікування.

Теги за темою
Лікування
Джерело матеріала
loader