Деякі квіти запилюють зовсім не бджоли, а миші
Деякі квіти запилюють зовсім не бджоли, а миші

Деякі квіти запилюють зовсім не бджоли, а миші

Миші виявилися запилювачами австралійських квітів, які зростають тільки на цьому континенті та у Новій Гвінеї. При цьому для деяких видів квітів основними запилювачами були саме миші, а не комахи чи птахи, як у більшості рослин. Це ставить під сумнів уявлення про ссавців як про другорядних запилювачів і розповість більше про спільну еволюцію квітучих рослин і мишей. Відповідне дослідження опублікували в журналі Botanical Journal of the Linnean Society.

Дослідники помістили камери поблизу квітучих рослин роду Banksia, щоб стежити за частотою відвідувань квітів ссавцями та птахами. Також науковці проводили експерименти з виключення певних запилювачів, щоб оцінити їхній внесок у запилювання та утворення плодів. Результати порівнювали із результатами штучного запилення.

Як виявилося, ссавці, а саме хатні миші (Mus musculus) і унікальні для Австралії попелясто-сірі миші (Pseudomys albocinereus), робили значний внесок у запилювання двох видів рослин — B. subulata та B. shuttleworthiana. Вони обережно збирали нектар, не пошкоджуючи квіти та набираючи достатньо пилку на шерсть, щоб перенести його на іншу квітку.

Водночас для інших видів цього роду з більш яскравими квітами основними запилювачами виявилися птахи. Виявлення значної ролі ссавців у запиленні може допомогти у збереженні біорізноманіття та відновлення видів рослин, які залежать від рідкісних запилювачів.


Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader