Чому лущиться шкіра на руках і про які захворювання свідчить
Чому лущиться шкіра на руках і про які захворювання свідчить

Чому лущиться шкіра на руках і про які захворювання свідчить

Розповідаємо, що може спричинити лущення шкіри пальців рук, як позбутися цього неприємного відчуття і коли цей стан може вказувати на наявність захворювань.

Поширені причини лущення шкіри на пальцях рук

  • Тривалий вплив води

В шкірі містяться ліпіди (жири), які виробляються природним чином. Саме ліпіди допомагають утримувати воду в шкірі, щоб підтримувати пружність, еластичність та тонус. Натомість тривале прийняття ванни або душу може "змити" природні жири зі шкіри, що спровокує лущення.

  • Старіння

З віком в шкірі утворюється менше жиру, який допомагає підтримувати шкіру у зволоженому стані. Тому шкіра рук та стає сухою та лущиться.

  • Погодні умови

Холодне повітря здатне висушуваити руки та спричинити лущення кінчиків пальців. Ба більше, тепло в приміщенні теж може погіршити проблему, оскільки в цьому разі зі шкіри випаровується волога.

Лущення шкіри часто виникає у людей, які не носять рукавички та не зволожують шкіру додатковими косметичними засобами.

  • Хімічні подразники

Часте миття рук милом може агресивно впливати на шкіру. Ви могли помічати почервоніння, подразнення та лущення після впливу мильних засобів.

Складники мила чи інших мийних засобів здатні висушувати шкіру або призводити до алергічних реакцій – при цьому може облазити шкіра рук.

Цей вплив особливо часто на собі відчувають люди, які контактують зі шкідливими хімічними речовинами у своїй діяльності, як от сільському господарстві, будівництві, медицині та на виробництвах.

  • Дефіцит вітамінів

Здорове харчування необхідне для здоров'я шкіри. Наш раціон має бути поживним, збалансованим та мітити корисні мікроелементи та вітаміни, щоб шкіра залишалася пружною та еластичною.

Натомість дефіцити вітамінів, наприклад, вітаміну В3 (ніацину) може призвести до лущення кінчиків пальців.

Коли лущення шкіри – це хвороба

Ми не дарма згадали саме вітамін В3, адже захворювання, пов'язане з недостатністю цього вітаміну називається пелагра.

Тож, якщо окрім лущення шкіри, у вас є інші симптоми дефіциту ніацину (діарея, відсутність апетиту, симптоми тривоги або депресії), зверніться до лікаря.

Крім того, до сухості, лущення та свербежу шкіри може призвести дефіцит вітаміну А.

Назвемо ще три поширені захворювання шкіри, які може супроводжувати лущення шкіри.

  • Екзема рук

Вона зазвичай вражає людей, які постійно контактують руками з хімічними речовинами. Екзема може бути генетично успадкованою. Водночас захворювання не заразне, не передається при рукостисканні тощо.

  • Псоріаз

Псоріаз – це хронічне автоімунне захворювання, що може вражати різні органи, але найчастіше викликає зміни шкіри. Зокрема, шкіра стає сухаою, може почервоніти, лущитися та розтріскуватися.

Відрізнити екзему від інших захворювань шкіри можна за наявністю характерних пухирів, які виглядають як червоні плями зі сріблястими лусочками.

  • Контактний дерматит

Контактний дерматит – висип, який з'являється як реакція на щось, на що у вас алергія. Це може бути алергічна реакція на прикраси з вмістом нікелю.

Ще одна причина алергічних реакцій – латекс. Реакція на латекс може мати прояви контактного дерматиту – свербіж і лущення, а може спричинити і серйознішу реакцію – анафілектичний шок.

Джерело матеріала
loader