Зростає попит на нетрадиційні види капусти: цвітну, броколі, брюссельську
Зростає попит на нетрадиційні види капусти: цвітну, броколі, брюссельську

Зростає попит на нетрадиційні види капусти: цвітну, броколі, брюссельську

На ринку капусти в Україні цього сезону спостерігається цікава ситуація.

Окрім білоголової капусти, яка традиційно домінує, зростає попит на інші види капусти, такі як цвітна, броколі, брюссельська та савойська.

Частка цих різновидів залишається значно меншою порівняно з білоголовою, однак їх популярність зростає завдяки здоровому харчуванню та збільшенню попиту в закладах громадського харчування,- каже Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» м.

Найпопулярніші різновиди капусти нині – це цвітна, яка стабільно популярна завдяки своїм корисним властивостям, броколі - демонструє найбільший попит серед усіх нетрадиційних видів капусти через популярність в дієтичних раціонах, савойська - популярна серед любителів кулінарних експериментів та брюссельська - має стабільний попит у спеціалізованих магазинах та ресторанах.

Білоголова капуста все ще займає понад 75% ринку капусти в Україні, тоді як інші види складають близько 25%, хоча ця частка поступово зростає.

Броколі та цвітна капуста мають найбільший внесок серед цих різновидів.

Ціни на всі види капусти виросли в порівнянні з минулим сезоном.

Білоголова капуста подорожчала більш ніж втричі, але зростання цін для броколі та цвітної капусти відзначено на рівні 20-25%.

Це частково пов'язано з високими виробничими витратами, а також зі збільшенням попиту на ці види капусти в дієтичному харчуванні.

Білоголова капуста на оптовому ринку «Шувар» нині коштує в середньому 21грн/кг, минулого року ціна була 5,8грн/кг.

Вартість броколі в середньому 105грн/кг, минулого року ціна була 77,5грн/кг, савойської капусти 35грн/кг, минулого року 22,5грн/кг.

До факторів впливу належать:.

Кліматичні умови.

Спека влітку вплинула на врожайність, зокрема білоголової капусти, що призвело до зростання цін.

Збільшення вартості енергії та логістики.

Це вплинуло на всі види капусти, особливо ті, що потребують контролю температури під час зберігання та транспортування.

Попит на здорове харчування.

Зростання популярності дієт з низьким вмістом вуглеводів підвищило попит на броколі та цвітну капусту.

Капуста в Україні переважно вітчизняна, однак зростає імпорт броколі та цвітної капусти, оскільки попит на ці види перевищує місцеве виробництво.

Джерело матеріала
loader
loader