Ринок сільгоспземель зростає, а ціни знижуються
Ринок сільгоспземель зростає, а ціни знижуються

Ринок сільгоспземель зростає, а ціни знижуються

Ринок земель після скорочення обсягів у травні червні 2024 року зростав у серпні другий місяць поспіль.

Про це йдеться у аналітичному огляді ринку земель в Україні, підготовленому «KSE Агроцентр» спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Зазначається, що обсяг ринку в серпні 2024 року сягнув 9,3 тис. угод купівлі-продажу щодо ділянок сукупною площею у понад 20,4 тис. га. Це на 4,9% перевищує показники липня за кількістю угод і на 4,2% — за площею земель, що потрапили в обіг. Порівняно з червнем цього року ринок зріс на 17,1% за кількістю транзакцій і на 9,7% — за площею земель, щодо яких вони були укладені. 

«Водночас обсяги ринку досі залишаються нижчими, ніж у квітні 2024 року, в якому був зафіксований найбільший обсяг угод з моменту повномасштабного вторгнення. Порівняно із середньомісячними показниками 2023 року обсяги ринку у серпні 2024 року були більшими на 34% за кількістю угод і на 37%  за площею земель, що потрапили в обіг», — констатують аналітики.

Сукупні ж обсяги ринку земель з моменту його відкриття сягнули 273,1 тис. транзакцій щодо 611,8 тис. га.

Водночас ціни купівлі-продажу сільськогосподарських земель у серпні 2024 року демонстрували помірне зниження відносно попереднього місяця. 

«Середньозважена ціна усіх видів сільгоспземель у серпні була на 2% нижчою за показник липня і становила 45,0 тис. грн за гектар, в той час як ціна земель із цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» (так звані товарні землі) була на 1% нижчою за липневий показник і становила 46,5 тис. грн/га», — уточнюють фахівці. 

І додають, що ціна продажу сільгоспземель у липні була рекордною (в національній валюті, без коригування на інфляцію) за весь час існування ринку земель, тож база для порівняння була висока. Водночас ціни в серпні 2024 року були на 21,3% вищими, ніж напередодні відкриття ринку сільгоспземель для юридичних осіб — у грудні 2023 року.

Джерело матеріала
loader
loader