Орбан може втратити владу в Угорщині: новий політичний лідер Мадяр швидко набирає популярності
Орбан може втратити владу в Угорщині: новий політичний лідер Мадяр швидко набирає популярності

Орбан може втратити владу в Угорщині: новий політичний лідер Мадяр швидко набирає популярності

Опозиційна партія «Тиса» під керівництвом 43-річного Петера Мадяра стрімко набирає популярність серед угорців, обганяючи в рейтингах правлячу партію «Фідес» Віктора Орбана, яка вже 14 років при владі.

За результатами останнього опитування від Publicus Institute, що проходило з 11 по 18 жовтня, «Тиса» отримала 39% підтримки від респондентів, тоді як «Фідес» - 37%. Це друге опитування поспіль, яке свідчить про невелику перевагу опозиції над партією Орбана, а результати дослідження центру «21» показують ще вищу підтримку «Тиси» — 42% проти 40%.

Політологи зазначають, що така зміна настроїв серед виборців є доволі серйозною. Політолог Габор Торок порівнює цю ситуацію з виборами до Європарламенту, на яких «Фідес» впевнено тріумфував, маючи 45% підтримки проти 30% у опозиції. Тепер же опозиція показує не лише зростання рейтингу, але й здатність об’єднувати навколо себе різні суспільні настрої, які раніше залишалися розпорошеними.

Популярність Петера Мадяра зросла після його рішучих дій і заяв щодо українсько-російської війни. У липні після російського обстрілу української лікарні «Охматдит», Мадяр зібрав допомогу для постраждалих українських лікарень та особисто відвідав Київ, де вшанував пам’ять полеглих українських бійців. Такий крок був тепло сприйнятий не лише угорськими виборцями, але й українською громадськістю, тоді як прем’єр Орбан відреагував із запізненням. Він зробив заяву про «жахливий теракт» лише через добу після інциденту і не висловив співчуття українцям.

Джерело: reuters.

Останні новини:

Гарріс у разі перемоги змінить політику щодо України: експерт розповів, як демократка сприймає війну.

«Підтримка» Гарріс від Путіна: експерти розповіли, навіщо Кремль хвалить демократів.

Гарріс може програти вибори через Нетаньяху: експерти розповіли, як Ізраїль використовує війну проти демократів.

Теги за темою
Новини політики Угорщина
Джерело матеріала
loader