У Грузії напередодні виборів відзначають наймасштабнішу за всі роки антизахідну риторику
У Грузії напередодні виборів відзначають наймасштабнішу за всі роки антизахідну риторику

У Грузії напередодні виборів відзначають наймасштабнішу за всі роки антизахідну риторику

У Грузії напередодні виборів відзначають наймасштабнішу за всі роки антизахідну риторику

Вибори 27 жовтня визначать подальший шлях Грузії – з Європою чи з Росією

У Грузії голова «Міжнародного товариства за справедливі вибори» (ISFED) Ніно Долідзе, презентуючи звіт про передвиборчу обстановку, відзначила масштабний рівень антизахідної риторики, яким супроводжувалася вся передвиборча кампанія. Такого не було ніколи - зауважила Долідзе.

Про це пише ресурс Грузія онлайн.

«Мабуть, найбільша відмінність - це антизахідна риторика, якої ніколи не було в Грузії. Це дійсно проблематично. У нас були успіхи і невдачі на шляху до демократії, але примітно, що антизахідні та подібні недемократичні наративи є першими на цих виборах», - сказала Долідзе.

ISFED, яка спостерігає за виборами в Грузії майже три десятиліття, зазначає, що всі політичні партії в Грузії «більш-менш» змогли провести свої передвиборчі кампанії, однак провладна «Грузинська мрія» мала значну перевагу «за рахунок адміністративного ресурсу».

Організація підкреслює, що це виражалося в «активній участі» співробітників бюджетних організацій у партійних заходах «Грузинської мрії». Також перед виборами влада анонсувала цілу низку соціальних, економічних або інфраструктурних проєктів і програм.

ISFED також говорить про ймовірні факти конфіскації посвідчень особи у бюджетників для того, щоб чинити на них тиск перед виборами. В організації підкреслюють, що відповідні органи залишили ці повідомлення без реагування.

«Під час кампанії фіксували фізичне насильство, втручання у виборчу кампанію, погрози, спроби увірватися до партійних офісів і пошкодити їх, випадки затримань афілійованих із політичними партіями осіб і підкупу виборців», - ідеться в доповіді.

ISFED вказує, що перебіг передвиборчої кампанії задали масштабні протести проти закону про іноагентів. У підсумку, країна зустрічала цей період в умовах сильної політичної поляризації, а ухвалений закон про іноагентів ускладнив роботу організацій громадянського суспільства, зокрема, тих, які готують спостерігачів до виборів. Поляризація спостерігалася і в медіасередовищі - ЗМІ чітко розділилися на тих, хто підтримує керівну партію, та їхніх опонентів.

Водночас, щойно розпочалися передвиборчі заходи, лідери правлячої партії пообіцяли виборцям оголосити основні опозиційні об'єднання неконституційними. При цьому рішення Національної комісії з комунікацій Грузії породили побоювання щодо того, що її використовують як каральний механізм щодо опозиційних ЗМІ, вважають в ISFED.

Ще одним викликом, згідно зі звітом, стала дезінформація всередині країни, а також «російські інформаційні операції». Загалом, вплив Росії дуже відчутний - навіть у передвиборчих роликах «Грузинської мрії».

Вибори в Грузії відбудуться в неділю, 27 листопада. Вони давно оголошені і прихильниками тієї чи іншої політичної сили, і противниками такими, що мають засадниче значення для країни і визначають їхній подальший шлях: у бік демократичного світового співтовариства або тоталітарного - у бік Росії. Водночас грузинська влада вважає, що це не завадить їй стати членами ЕС, хоча Євросоюз, на тлі антизахідної риторики і дедалі посилення боротьби з інакомислячими, вже відставив убік усі наміри щодо зближення Грузії та Євросоюзу.

Джерело матеріала
loader
loader