Німеччина урізає допомогу українцям: гроші закінчилися, час працювати
Німеччина урізає допомогу українцям: гроші закінчилися, час працювати

Німеччина урізає допомогу українцям: гроші закінчилися, час працювати

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер планує скоротити соціальні виплати для українських біженців, аргументуючи це необхідністю економії та залученням біженців на ринок праці. Його пропозиція передбачає зміну правового статусу українців, що проживають у Німеччині, та перехід від стандартної системи соціальних виплат по безробіттю на спеціальну комбінацію з пільг для шукачів притулку.

Українські біженці в Німеччині наразі отримують соціальну допомогу на рівні з громадянами країни, що значно полегшує їхнє життя на новому місці. Однак уряд ФРН планує змінити це, запропонувавши новий правовий статус для українців, який скоротить доступ до стандартних виплат по безробіттю. Замість цього Лінднер пропонує впровадити систему виплат, аналогічну до тієї, що отримують шукачі притулку, і одночасно запустити інструменти для залучення біженців на ринок праці.

Українські біженці в Німеччині, скріншот: YouTube

Цей крок має на меті змусити українців активніше шукати роботу та забезпечувати себе самостійно, а не покладатися на державну допомогу.

Ще однією значною зміною, яку пропонує міністр, є реформа системи відшкодування витрат на житло. Лінднер планує впровадити фіксовану ставку на компенсацію житлових витрат, замість покриття фактичних витрат, як це відбувається нині. Це, на думку урядовця, дозволить заощадити значні суми з державного бюджету.

Пропоновані зміни покликані зменшити навантаження на німецьку соціальну систему, одночасно стимулюючи українських біженців до активної інтеграції на ринок праці.

Наразі українці у Німеччині не проходять процедуру надання притулку, однак мають право на повноцінну соціальну допомогу. Якщо Лінднеру вдасться втілити свою пропозицію, ця ситуація суттєво зміниться: біженці втратять доступ до стандартної допомоги, яку отримують німці, і перейдуть на інші виплати, що не гарантують повного соціально-економічного прожиткового мінімуму.

Раніше ми розповідали, що в Україні буде дефіцит робочої сили після війни: з-за кордону не відпустять

Також, доведеться багато працювати, щоб побачити родину: мігрантам за кордоном ускладнили умови

Джерело матеріала
loader
loader