Польща пропонує скасувати допомогу біженцям: чоловіків – на фронт, жінок – піднімати економіку України
Польща пропонує скасувати допомогу біженцям: чоловіків – на фронт, жінок – піднімати економіку України

Польща пропонує скасувати допомогу біженцям: чоловіків – на фронт, жінок – піднімати економіку України

Польща пропонує радикальні зміни у системі підтримки українських біженців в Європі. Під час недавньої зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонував суттєво змінити механізм надання соціальних виплат українцям, які шукають притулку в Німеччині.

За словами Сікорського, виплати, які можуть досягати €1200 на місяць для кожного українського біженця в Німеччині, створюють фінансовий стимул залишатися в цій країні. Міністр вважає, що ці гроші могли б бути краще використані на підтримку самої України, особливо в умовах війни.

«Я запропонував канцлеру Шольцу, що соціальні виплати, які отримують українські біженці, краще було б направляти безпосередньо Україні. Це могло б зняти фінансовий стимул залишатися в Німеччині, замість того, щоб чоловіки воювали на фронті, а жінки — відновлювали економіку», — зазначив Сікорський в інтерв'ю для польського каналу TVP Info.

Біженці в Німеччині. Фото: Главком

За словами польського дипломата, проблема полягає не лише в грошах. Сікорський вважає, що українці, особливо ті, хто має змогу повернутися додому, мають зосередитися на відновленні економіки та відбудові інфраструктури. Він наголошує, що такі значні виплати можуть створювати помилкове відчуття безпеки й стабільності за кордоном, що зменшує мотивацію повертатися додому.

Пропозиція Сікорського викликала жваву дискусію, оскільки вона ставить під сумнів нинішній підхід до підтримки біженців у Європі. Німеччина вже витрачає мільярди євро на допомогу українським громадянам, і багато хто вважає, що така підтримка є гуманітарною необхідністю.

Однак польський міністр вважає, що допомога Україні має бути спрямована туди, де вона найбільш потрібна — на передову та в економіку.

Польща впевнена, що фінансові ресурси Європи можуть бути використані ефективніше. Спрямування цих грошей безпосередньо на відбудову України не тільки допоможе країні швидше оговтатися від наслідків війни, але й може стимулювати біженців повертатися додому.

Раніше ми розповідали, що доведеться багато працювати, щоб побачити родину: мігрантам за кордоном ускладнили умови

Також, Польша не хоче підтримувати українських біженців: виживати стане складніше

Джерело матеріала
loader
loader