Індонезія хоче приєднатися до БРІКС
Індонезія хоче приєднатися до БРІКС

Індонезія хоче приєднатися до БРІКС

Індонезія хоче стати членом БРІКС. Процес приєднання уже розпочався.

Про це заявив новопризначений міністр закордонних справ країни Сугіоно, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

Пізно ввечері у четвер Міністерство закордонних справ Індонезії поінформувало, що процес приєднання країни до БРІКС уже розпочався.

«Приєднання Індонезії до БРІКС є проявом її незалежної та активної зовнішньої політики. Це не означає, що ми входимо до якогось блоку, але ми активно беремо участь у кожному форумі», – заявив Сугіоно.

Він додав, що БРІКС відповідає основним урядовим програмам індонезійського президента Прабово Субіанто, «особливо щодо продовольчої та енергетичної безпеки, викорінення бідності та розвитку людських ресурсів». За словами очільника МЗС, Індонезія розглядає організацію як «інструмент» для просування інтересів глобального Півдня.

Індонезія, яка є четвертою за чисельністю населення країною світу, проводить позаблокову зовнішню політику. Президент країни, який вступив на головуючу посаду в неділю, неодноразово наголошував на своїх намірах «дружити з усіма країнами», чи то буде Китай, чи США, а також на тому, що Індонезія не долучатиметься до жодного військового блоку.

Як повідомлялося, 8 жовтня Куба звернулася з офіційним проханням приєднатися до БРІКС як «країна-партнер».

БРІКС названа на честь її учасників - Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки. На початку цього року до організації доєдналися Іран, Об’єднані Арабські Емірати, Ефіопія та Єгипет. Саудівську Аравію запросили приєднатися, але вона поки не зробила цього.

У серпні заявку на вступ подав Азербайджан.

Крім цього, Туреччина висловила зацікавлення щодо приєднання до БРІКС. Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан заявив про те, що зацікавленість Туреччини у вступі в БРІКС зумовлена відсутністю прогресу у вступі Туреччини в Європейський Союз.

Фото: Getty Image

Джерело матеріала
loader