Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом
Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом

Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом

Українська компанія Ajax Systems відома своєю бездротовою охоронною системою, стильними та мінімалістичними продуктами. Проте відносно недавно Ajax представила нові, що важливо, дротові продукти, які також фокусуються на відеохороні. Частину з них, камери DomeCam Mini і TurretCam, а також відеореєстратор Ajax NVR, я вже тестую понад місяць і тепер ділюся з вами досвідом користування та нюансами.

Ajax NVR
Від 5590 грн.

Плюси:

стильний, сучасний та мінімалістичний дизайн пристроїв; якісне зображення до 4К зі звуком та ІЧ освітленням для знімання вночі; зручний та багатофункціональний застосунок; широкі можливості налаштування та підключення; використання ШІ для швидкої фільтрації записаного; багато фірм-партнерів, які під'єднають усе за вас; але й самому теж можна підключити

Купити в Elmir.ua

Мінуси:

комусь точно буде дорого; не усім підійдуть пристрої з дротами

Купити в Elmir.ua
8.5/10
Оцінка ITC.ua
Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 1

Зміст

  • 1 Технічні характеристики
  • 2 Паковання та комплектація
  • 3 Дизайн та ергономіка
  • 4 Функції та можливості
  • 5 Підключення та ПЗ
  • 6 Досвід користування
  • 7 Ціна та конкуренти

Технічні характеристики

Оскільки продуктів в одному огляді в нас три, то в цьому розділі треба або робити велетенську таблицю, що не влазить на один екран монітора, я вже мовчу про смартфони, або три окремих, що теж забагато для цього розділу. Тому я просто залишу посилання на характеристики з сайту для кожного з пристроїв: DomeCam Mini, TurretCam, Ajax NVR.

Як ви побачите, якщо перейдете за посиланнями, що DomeCam Mini та TurretCam мають чотири версії, які відрізняються кутом огляду, роздільною здатністю та кадровою частотою. В усьому іншому вони однакові, включно з дизайном.

Паковання та комплектація

DomeCam Mini, TurretCam, Ajax NVR постачаються в однакових білих картонних боксах з малюнками пристроїв.

11

Всередині бачимо самі гаджети, набір документів з гарантією та інструкцією, викрутку, наліпку, набір з кріпленнями (в кожної моделі воно своє і не підходить для іншої).

1111

Дизайн та ергономіка

DomeCam Mini має вигляд плаского кола з випнутим шаром, де сховали модуль камери. Її габарити 113 × 60 мм, а вага 360 грамів. Пристрій має корпус з глянцевого та матового пластику. На передній панелі бачимо надпис Ajax, а на задній — заглиблення та два коротких, але товстих кабелі. Один з них це DC 5,5×2.5, тобто кабель живлення, а інший RJ-45.

1111111

TurretCam виглядає як шар середнього розміру з круглим кріпленням по периметру. На дні теж саме, що й в іншої камери з тими ж кабелями. Габарити моделі складають 103 × 98 × 98 мм, а вага 496 грамів.

1111111

Ajax NVR — квадратна мінімалістична коробка з габаритами 193 × 193 × 47 мм та вагою 700 грамів. Вона дуже нагадує Apple Mac Mini, або «мізки» Ajax Hub 2 Plus, тільки у два рази більша. Тут також є надпис Ajax, який світиться, а усе інше сховано під задньою кришкою.

11111111

Як бачите, український виробник продовжує робити мінімалістичні пристрої, які підходять під будь-який дизайн. В цьому вони явно надихаються в Apple і наче цього не цураються. На вибір є чорний та білий колір, що також сприяє універсальності.

Функції та можливості

Ajax NVR (Ajax Network Video Recorder) — мережевий відеореєстратор для нового дротового відеоспостереження компанії. Він може працювати не тільки з камерами виробника, а й з моделями конкурентів, які підтримують протокол RTSP чи ONVIF. Також відеореєстратор дозволяє інтегрувати будь-яку IP камеру в систему безпеки Ajax.

В Ajax NVR можна вставити SSD-накопичувач до 16 ТБ та записувати відео з підключених камер. Залежно від обраної якості та об’єму накопичувача записи можуть зберігатися від місяця до пів року, а то й більше. Проте усе залежить від кількості камер. Якщо їх дві, як у моєму випадку, то записи можуть зберігатися до року, залежно від заданих параметрів запису тощо. Для точного розрахунку на сайті Ajax є калькулятор відеоархіву, на якому можна розрахувати орієнтовну тривалість зберігання записів.

Коли місце закінчується, то автоматом стираються найстаріші записи, а замість них пишеться нове. Усе це детально можна налаштувати в застосунку, про який піде мова нижче.

Корпус відеореєстратора Ajax NVR захищений від вологи за стандартом IP20, він має версії на 8 чи 16 каналів зв’язку, може підключатися по Bluetooth чи Eternet, підтримує відеопотік до 100 Мб/с у популярних форматах H.264 чи H.265.

11

Відеокамери DomeCam Mini та TurretCam працюють зі швидким, одноранговим та зашифрованим відеопротоколом JetSparrow, що розроблений самою ж Ajax Systems. Камери мають декілька версій самих себе, що відрізняються кутом огляду (від 75 до 85 та від 100 до 110 градусів), роздільною здатністю (до 2880 × 1620 та 3840 × 2160 пікселів) та кадровою частотою (до 20 або 25 fps). Проте усі вони оснащені мікрофонами.

В нас на огляді опинилися топові варіанти з 8-мегапіксельними модулями та кутом огляду 110 градусів, які можуть записувати відео в 4К при 20 кадрах на секунду. Підтримка форматів кодування відео — H.265 або H.264. Є підтримка відеопотоку до 100 Мб/с.

111

Кожна камера може працювати окремо без Ajax NVR, стати частиною спільної системи, де головує Ajax Hub 2 Plus. В цих випадках запис відео буде вестися на карту пам’яті microSD до 256 ГБ включно, місце для якої є в корпусі камер.

Камери також мають захист від втручання у вигляді акселерометрів. Тобто якщо хтось без вашого відома спробує їх зняти, то вони про це сповістять.

В роботі камер залучений штучний інтелект. Саме він допомагає визначити та розпізнати на відео людину, тварину або транспортний засіб. Також камери реагують на рух.

Окремо відзначають наявність інфрачервоного підсвічування, що дозволяє камерам записувати відео при недостатньому освітленні чи просто в темряві. В цьому випадку картинка буде чорно білою, але контрастною та деталізованою.

Підключення та ПЗ

Камери DomeCam Mini і TurretCam, а також відеореєстратор Ajax NVR розраховані на підключення спеціалістами. В Ajax Systems є мережа партнерських охоронних агенцій по усій Україні і саме через них можна купити ці та інші гаджети, поставити квартиру чи хату на охорону.

Наприклад, мені встановлювала ці новинки агенція безпеки «Центр». Вони є в Одесі, Чорноморську, Бучі та Києві. Але ви можете обрати будь-яку подібну агенцію у своєму місті та вона, напевно, матиме угоду з Ajax Systems і зможе встановити вам їх систему.

До вас приходить людина, ви їй розказуєте де і що хочете встановити, вона вам можливо радить інші місця і пояснює чому, і потім сама все проводить, свердлить, встановлює, додає тощо. Усе зручно та швидко.

Ajax

Якщо ж ви маєте відповідні знання та навички, що встановити це самому, то вам знадобляться кабелі для підключення камер до хабу чи відеореєстратора, Ajax JunctionBox, а також SATA SSD-диск та блок живлення для Ajax NVR.

Потім треба буде встановити фірмовий застосунок Ajax, з яким працюють DomeCam Mini, TurretCam та Ajax NVR, а також усі продукти компанії. На корпусі кожного пристрою є QR-код, який треба просканувати через програму і додати пристрій до певної кімнати.

Уся система підключається до роутера та розетки. Тому якщо світло зникає, то запис не ведеться. Звісно, це можна вирішити підключенням достатньо потужного повербанка (мінімально 12В 2А) через перехідники або зарядної станції.

11

Сам застосунок сучасний і зручний у використанні, наскільки це можливо для його функцій, а їх тут дуже багато. В програмі дають контролювати статуси камер та відеореєстратора, обирати бітрейт, кодек, роздільну здатність запису, контролювати заповнення карт пам’яті чи диска тощо.

Звісно, можна переглядати картинку з камер в прямому єфірі, або дивитися записи. Їх можна просто переглядати як захочеться, чи відфільтровувати по руху, проходження людини, тварини чи проїзду транспортного засобу, наприклад, якщо камера встановлена біля дороги чи дивиться у двір де вони їздять.

Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 38Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 39Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 40Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 41Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 42Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 43Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 44Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 45Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 46Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 47Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 48Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 49Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 50Огляд камер Ajax DomeCam Mini і TurretCam та відеореєстратора Ajax NVR: розумна охоронна система з відеонаглядом - Фото 51

Окремий відрізок відео можна завантажити файлом на телефон і потім без проблем відтворювати. Наприклад, якщо сталося пограбування чи якесь порушення, а камера зафільмувала злочинця, то поліції можна не просто показати картинку чи запис на вашому телефоні, а фактично надати їм відеодоказ у вигляді файлу, який без проблем відтворюється на будь-якому смартфоні, ноутбуці чи системі, бо кодеки тут H.265 або H.264, а це найрозповсюдженіші кодеки для відео на сьогодні.

11

Досвід користування

Я вже декілька років користуюся системою Ajax, але це їх бездротові рішення. Нові дротові продукти відрізняються тільки наявністю цього самого дроту, а в усьому іншому це такі ж стильні, сучасні та універсальні рішення.

Мені подобається їх мінімалістичний дизайн та можливість обрати чорний чи білий колір під свій інтер’єр. В моєму випадку це білий варіант. Мені подобаються, що ці пристрої від Ajax ніби зливаються з інтер’єром і через певний час майже не помічаються. І це можна сказати не тільки про домашніх — гості теж дуже рідко помічають щось у квартирі, а сусіди в під’їзді не помічали камери поки ми їм офіційно про це не сказали.

11

Добре, що камери можна як встановити самому, так і скористатися широкою мережею охоронних фірм. Тобто компанія залишає вибір за покупцем. Партнерів дуже багато в кожному місті, області та регіоні. Якщо руки на місці, то купляйте та встановлюйте самі. Але виробник все ж наполягає на професійному встановленні системи та її компонентів офіційними партнерами та інженерами монтажу Ajax, бо це гарантує правильне налаштування та ефективну роботу всіх пристроїв. К вам приїдуть не тільки у велике місто, а й в маленьке, як в моєму випадку, чи село. Також разом зі встановленням ще й під охорону можна поставити.

Універсальність також стосується типу об’єкта для встановлення камер. Це може бути квартира, приватний будинок, великий офіс, окрема орендована кімната в офісах, якась установа, підприємство, фабрика, склад тощо.

Ajax

Користуватися саме камерами теж зручно. Якість картинки чудова, а 4К зображення деталізоване, добре видно обличчя людей, можна наближати майже без втрати якості. Майте на увазі, що чим більша якість картинки, то тим більше місце відео займає на диску, а ще це «жере» інтернет, але тільки, коли ви проглядаєте відео в прямому ефірі.

Камери дійсно розпізнають і відстежують рух, людину чи тварину, тому при перегляді легко можна вибрати, наприклад, людей і подивитися усіх появи будь-якої людини за останній тиждень, яка пройшла повз камеру. Тобто можна швидко знайти потрібний момент запису та завантажити його на смартфон. Оце дуже круто. А завдяки ІЧ-підсвічуванню картинка вночі теж детальна. Так, вона чорно-біла, але її якість гарна, як і деталізація, тому усе видно.

Добре, що є мікрофони, тому можна не тільки дивитися, але й чути. Запис звуку гарний, чутно дуже добре, бо навіть на мінімальній гучності звук все одно дуже голосний. Тобто якщо, наприклад, якісь зловмисники щось обговорювали в декількох метрах від камери, то ви почуєте що вони говорили.

111

Ціна та конкуренти

Цінник на DomeCam Mini починається від 5299 гривень і залежить від версії камери, її роздільної здатності, кута огляду тощо. Ціна на TurretCam стартує від такої ж ціни 6299 гривень. За Ajax NVR просять від 6299 гривень.

На мою думку, це адекватні ціни, але комусь точно буде дорого. Бо на ринку є безліч моделей дешевше, але ж є й дорожче. Але тут треба розбиратися, подивитися чи вони підходять одне до одного тощо. Я просто залишу вам добірки камер та відеореєстраторів, а ви вже самі подивіться що з цього краще для вас.

8.5/10
Оцінка ITC.ua
Дизайн, ергономіка
9
Стильний, сучасний, мінімалістичний та універсальний дизайн.
Програмне забезпечення
9
Потужний та зручний застосунок, який дозволяє керувати системою віддалено та контролювати багато показників, знаходити та завантажувати потрібні фрагменти відео.
Функції
9
Камери можуть не тільки записувати відео, а розпізнавати об’єкти та людей, писати звук тощо.
Ціна
7.5
Не найкраща ціна на ринку, але й не найгірша.
Комплектація
8
Стандартний комплект, де є все необхідне.

Висновок:

Система відеоспостереження Ajax у вигляді камер DomeCam Mini і TurretCam, а також відеореєстратора Ajax NVR чудове, а головне, українське, рішення для квартир та приватних будинків, різноманітних установ, офісів чи підприємств. Пристрої виглядають сучасно та стильно, підходять для різних інтер’єрів, вміють не тільки писати відео в якості до 4К зі звуком, а ще й використовують ШІ для швидкої фільтрації записаного.

Так, звісно, комусь ціни на ці продукти будуть дорогими, а деяким не підійдуть наявні кабелі, бо вони або вже звикли до бездротових рішень компанії, або їм просто буде не зручно їх проводити. Проте добре, що Ajax надала можливість встановлювати усе це самостійно, якщо є навички, а також створила велику систему партнерів, які зроблять це за вас, та ще й до охорони підключать. Ну й головне, що якщо вам дорого, то можна купити тільки відеореєстратор, а камери взяти інші, головне з підтримкою певних протоколів.

Купити в Elmir.ua
Джерело матеріала
loader