Галина Петренко: Безпека людей прямо залежить від споживання інформації
Галина Петренко: Безпека людей прямо залежить від споживання інформації

Галина Петренко: Безпека людей прямо залежить від споживання інформації

Директорка ГО «Детектор медіа» наголосила на важливості медіаграмотності.

Медіаграмотність важлива і зростанняіндексу медіаграмотності в перший рік вторгнення демонструє, що люди зрозуміли: їхня безпека прямо залежить від інформації, яку вони споживають. Про це сказала директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко під час дискусії «Українське інфополе: основні риси та загрози в умовах війни» в межах конференції «ДезАут: як вибити маніпуляції за межі інфополя». 

Галина Петренко, відповідаючи на запитання модератора Андрія Кулакова про те, чому, на її думку, в перший рік повномасштабного вторгнення так суттєво зріс індекс медіаграмотності, сказала, що люди усвідомили важливість інформації для їхньої особистої безпеки.

«Люди усвідомили , що споживання інформації прямо пов'язане з їхньою безпекою. Наприклад, за допомогою інформації вони могли точно прийняти рішення щодо того, чи треба евакуюватися», — сказала Галина Петренко.

Однак вона додала, що цей індекс не є до кінця вичерпним показником, адже він лише показує поверхневе знання людей про саме поняття медіаграмотності.

«Індекс фіксує підвищену обізнаність українців про те, що треба бути медіаграмотним, але він ще не доводить, що люди цього дотримуються, — сказала Галина Петренко. — Але в цьому зростанню інтересу є велика можливість, бо люди відкриті до навчання про це. Минулого тижня тест з медіаграмотності 300 тисяч користувачів одночасно долучилися до нього, тобто люди розуміють важливість медіаграмотності».

Нагадаємо, що 25 жовтня відбувається конференції ДезАут: як вибити маніпуляції за межі інформаційного поля» відбудеться чотири дискусійні панелі:

  • Стан українського інфополя та дезінформаційні загрози в умовах війни.

  • Україна у глобальному інформаційному полі: як діяти у своїх інтересах попри ворожі маніпуляції.

  • Штучний інтелект як засіб протидії дезінформації.

  • Гендерна дезінформація: як росія впливає на наше інфополе, маніпулюючи питанням гендеру.

Конференція організована ГО «Інтерньюз-Україна» в межах проєкту «Зміцнення правдивості, прозорості та демократії для протидії дезінформації», що втілюється за підтримки уряду Канади.

Про інші події в межах Глобального тижня медіаграмотності читайте в публікації «Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі».

Фото: Юлія Лавришин



ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader