До написання радіодиктанту в Укрінформі долучилися актори, режисери, письменники та курсанти
До написання радіодиктанту в Укрінформі долучилися актори, режисери, письменники та курсанти

До написання радіодиктанту в Укрінформі долучилися актори, режисери, письменники та курсанти

Національне інформаційне агентство «Укрінформ» у п’ятницю, 25 жовтня, доєдналося до проведення Диктанту національної єдності і запросило спільноту до своєї пресзали.

Перевіряли себе на грамотність українські актори, режисери, письменники, громадські діячі, студенти Інституту журналістики Університету імені Тараса Шевченка, курсанти та інші гості, які відгукнулися на відкрите запрошення.

Після завершення диктанту присутні, багато з яких писали радіодиктант вперше, відзначили глибокий сенс тексту «Магія голосу», написаного спеціально до цього заходу письменницею Оксаною Забужко, та поділилися, що було складним під час його написання.

До написання радіодиктанту в Укрінформі долучилися актори, режисери, письменники та курсанти - Фото 1 До написання радіодиктанту в Укрінформі долучилися актори, режисери, письменники та курсанти / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Зокрема, генеральний директор - художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Євген Нищук зазначив, що «були простіші речення, були пунктуаційно складніші, інколи доводилося замислитися, але було цікаво».

«Я уже далеко не вперше пишу радіодиктант. Минулого року це було у військових умовах, зараз я повернувся до нього вже в іншій ситуації. По складності кожен диктант є доволі складним, завжди себе відчуваєш школярем, спрацьовує дитяче хвилювання. Дуже символічний, сильний текст, і це було передбачувано від Оксани Забужко», - додав він.

Акторка Національного театру імені Лесі Українки Наталія Доля розповіла, що писала радіодиктант вперше: «Дуже цікаво. Мені взагалі хотілося щось про себе дізнатися, і є така внутрішня готовність, трохи авантюрна, відіслати цей текст на перевірку».

Музична керівниця Національної філармонії Наталія Стець зауважила, що у неї вже був досвід написання радіодиктантів, але цьогорічний диктант для неї став особливим, «тому, що тексти Забужко завжди за щастя читати, а зараз ще й отримати досвід їх написати».

Письменниця, волонтерка Тетяна Череп-Перонанич підкреслила, що нинішній Диктант національної єдності в Укрінформі був дуже атмосферним, світлим. «Не хвилююся за помилки, не помиляється той, хто нічого не робить. Сподобалося, як читав Вишебаба. І текст. Думала, буде складніше. Останнє речення з цього диктанту - це девіз для всіх нас. Про голос, що звучатиме. Бо ми нація, яку не здолати», - сказала вона.

Театральний режисер Вʼячеслав Жила назвав захід «дуже крутим і надихаючим». «В кінці, не повірите, але прямо була сльоза. Бо нашого голосу більше ніколи нікому не вимкнути і не заглушити. Це просто суперкласна цитата. Текст неймовірний, глибокий, патріотичний, в стилі Оксани Забужко», - зазначив він.

За словами актора Театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Дмитра Соловйова, головне у написанні радіодиктанту - «не скільки ми допустили помилок, а наша єдність, те, що ми всі зібралися і підтримали цей важливий нині флешмоб єднання». При цьому він зізнався, що писав радіодиктант вперше: «Для це було трішечки зашвидко. І судячи зі свого почерку, я мав би вступати на лікаря».

Як зазначила директорка міжнародного фестивалю "Співограй" Станіслава Котелянська, «було приємно бачити поряд чудових людей, які, так само як я, переживали. Це певне хвилювання показало наше єднання, що ми всі однакові - нас об’єднує єдине прагнення, українська мова звучала, була правильна і красива».

Актору театру і кіно Ігорю Іванову на заході також сподобалася «магія єдності». «Я не думав, що це настільки сильно. Приємно бути частиною цього масштабного важливого флешмобу і ще глибше відчувати власну самоідентифікацію», - сказав він.

Своєю чергою акторка театру і кіно Анастасія Іванюк зазначила, що це дуже класне відчуття, коли бачиш, що всі навколо сидять і пишуть, як школярі - і малі, і дорослі, і військові.

Театральний аналітик Сергій Винниченко розповів, що напередодні завантажив собі на телефон чинний правопис 2019 року. «Відкрив, зрозумів, що мені пізно його читати і прийшов писати диктант без нього. Сподіваюся, написав добре. Перевіримо», - підсумував він.

Як повідомляв Укрінформ, Всеукраїнський радіодиктант національної єдності був започаткований командою Українського радіо у 2000 році для єднання навколо мови. Щорічне проведення радіодиктанту перетворило його на найбільший україномовний флешмоб, який об’єднує українців і знавців української мови у всьому світі.

Авторкою радіодиктанту національної єдності у 2024 році стала Оксана Забужко. Назва радіодиктанту - "Магія голосу". Текст читав поет і військовий Павло Вишебаба.

Джерело матеріала
loader