Вчені виявили яскравий імпульс, який може бути швидким радіосплеском
Вчені виявили яскравий імпульс, який може бути швидким радіосплеском

Вчені виявили яскравий імпульс, який може бути швидким радіосплеском

Шукаючи пульсари за допомогою радіотелескопа з великою фазованою решіткою (LPA), російські астрономи виявили яскравий імпульс на частоті 111 МГц, який, здається, є подією швидкого радіоспалаху. Про відкриття повідомляється в дослідницькій статті, опублікованій 17 жовтня на сервері попередньої обробки arXiv.

Швидкі радіосплески (FRB) — це інтенсивні спалахи радіовипромінювання, що тривають мілісекунди, демонструючи характерну дисперсію радіопульсарів. Фізична природа цих спалахів ще невідома, і астрономи розглядають різні пояснення, починаючи від синхротронного випромінювання мазера від молодих магнетарів у залишках наднових до куспидів космічних струн.

Загалом FRB – це окремі імпульси тривалістю від 0,08 до 26 мілісекунд, а їх показники дисперсії зазвичай коливаються від 109 до 2600 пк/см3. Серед інструментів, здатних виявляти імпульси з такими властивостями, LPA — один із найчутливіших радіотелескопів, що працюють на метрових довжинах хвиль.

Нещодавно група астрономів під керівництвом Сергія Тюльбашева з Пущинської радіоастрономічної обсерваторії в Росії виявила цікавий імпульс, який може бути FRB. Відкриття було зроблено в рамках проекту Pushchino Multibeam Pulsar Search (PUMPS) під час технічної оцінки якості спостережень, проведених LPA Фізичного інституту імені Лебедєва (LPI).

Виявлений імпульс тривав 211 мілісекунд, мав міру дисперсії приблизно 134,4 пк/см3 і пікову щільність потоку на рівні 20 Ян. Велика міра дисперсії імпульсу свідчить про його позагалактичне походження та відповідає відстані світності приблизно 2,3 мільярда світлових років.

Згідно з документом, отримані властивості вказують на те, що спостережуваний імпульс є одним із найпотужніших швидких радіосплесків, і астрономи назвали його FRB 20190203. Астрономи відзначають, що досі жодних повторних радіосплесків від FRB 20190203 не було виявлено. активність спостерігалася в гамма-діапазоні.

Якщо природа FRB 20190203 буде підтверджена, це стане першим спалахом позагалактичного походження, виявленим під час дослідження PUMPS. Це також другий FRB, виявлений на такій низькій частоті (111 МГц), і перший серед неповторюваних FRB.

Що стосується походження FRB 20190203, автори дослідження пропонують сценарій синхротронного мазерного випромінювання.

«На нашу думку, спостережувані властивості FRB 20190203 найкраще пояснюються моделлю джерела синхротронного мазера, збудженого магнетаром», — підсумовують дослідники.

Джерело матеріала
loader