Партнери України не мають важелів тиску на КНДР, реально вплинути на Пхеньян може тільки Пекін – оглядач
Партнери України не мають важелів тиску на КНДР, реально вплинути на Пхеньян може тільки Пекін – оглядач

Партнери України не мають важелів тиску на КНДР, реально вплинути на Пхеньян може тільки Пекін – оглядач

Партнери України не мають важелів тиску на КНДР, реально вплинути на Пхеньян може тільки Пекін – оглядач

При цьому в Європі та Південній Кореї розглядають варіанти допомоги Україні на тлі відправлення солдатів КНДР до РФ.

Країни-партнери України не мають важелів тиску, які змогли б перешкодити КНДР відправити своїх солдатів на російсько-українську війну. Єдиним, хто може якось вплинути на Північну Корею, є Китай, пише Володимир Кравченко у статті «Солдати Кім Чен Ина в степах України»

«Свого часу Вашингтон не зміг домогтися припинення програм Пхеньяна зі створення ядерної зброї та розробки балістичних ракет. Проти Північної Кореї практично не працюють санкції та експортні обмеження. Показово, що у складі північнокорейської ракети KN-23/24, збитої в Україні, виявлено компоненти західного виробництва. Щоб зупинити військово-технічне співробітництво РФ і КНДР, що зміцнюється, США повинні піти на велику ескалацію конфлікту», – пише Кравченко.

За його словами, це можуть бути як постачання далекобійної зброї Україні та дозвіл бити з неї вглиб РФ, так і відправлення американських чи європейських інструкторів. Також серед варіантів може бути розміщення підрозділів на українсько-білоруському кордоні чи на заході України.

«Проте в адміністрації президента США Джо Байдена поки що не готові піти навіть на передачу нам далекобійної зброї… Можливо, рішення про те, чим відповісти, Білий дім ухвалить після президентських виборів. Але бездіяльність Сполучених Штатів – ще один факт, що демонструє втрату глобального лідерства. І це провокує Китай, Росію, Іран, Північну Корею на застосування сили та гібридних засобів для досягнення своєї мети: вони відчувають свою безкарність», – пише Кравченко.

Щодо Європи, то там інформація про солдатів КНДР в РФ відновлює розмови про відправку до нашої країни солдатів із держав-членів Європейського Союзу. Такі підрозділи могли б знизити навантаження на українську армію. Але чи вистачить рішучості європейські лідери?

Відправлення військових КНДР до РФ і надалі на війну в Україну також загрожує і Південній Кореї. Такі кроки Північної Кореї змушують Сеул вжити дій у відповідь, а не обмежуватися лише викликом до Міністерства закордонних справ російського посла.

У Південній Кореї обговорюють перекидання в Україну своїх експертів та розвідників для участі у допитах північнокорейських полонених та надання інформації про військову тактику КНДР. Також Сеул розглядає можливість підтримки Києва зброєю. Однак говорити про перегляд політики у сфері постачання зброї, як пише Кравченко, поки зарано: заходи у відповідь на військову співпрацю РФ і КНДР у Сеулі вживатимуть «поетапно».

«Єдиний, хто сьогодні має реальний інструмент на Москву і Пхеньян – це Пекін: і Росія, і Північна Корея економічно залежні від Китаю. Висловлюються припущення, що відправлення північнокорейських солдатів до Росії відбулося з відома Китаю. Мовляв, Пекін, таким чином, розширюючи зону конфлікту, подає сигнал, що хоче домовлятися з Вашингтоном», – підсумував Кравченко.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський попереджав, що із 12 тисяч військових, які КНДР відправила на допомогу Росії, агресор може сформувати дві бригади.

Адміністрація президента Південної Кореї закликала до негайного виведення військ КНДР із Росії. Сеул попередив, що у відповідь може поставити Україні летальну зброю, якщо військові зв'язки між Пхеньяном та Москвою «зайдуть надто далеко».

США також офіційно підтвердили, що Північна Корея направила своїх військових до Росії. У Білому домі заявили, що якщо військові КНДР візьмуть участь у війні, вони стануть легітимною метою української армії.

Джерело матеріала
loader