"Тіньовий флот" приносить Росії мільярди доларів поки ЄС не встигає із санкціями ‒ євродепутатка
"Тіньовий флот" приносить Росії мільярди доларів поки ЄС не встигає із санкціями ‒ євродепутатка

"Тіньовий флот" приносить Росії мільярди доларів поки ЄС не встигає із санкціями ‒ євродепутатка

"Тіньовий флот" приносить Росії мільярди доларів поки ЄС не встигає із санкціями ‒ євродепутатка

Санкції ЄС торкнулися лише 27 суден "тіньового флоту" РФ, тоді як сотні інших продовжують транспортувати російську нафту.

Членкиня комітету у закордонних справах Європарламенту Сандра Калнієте висловила стурбованість щодо недостатньої ефективності санкцій проти "тіньового флоту" Росії. За її словами, кількість танкерів протягом останнього року подвоїлася, і зараз вони транспортують 70% російської нафти. Це додає близько 12 мільярдів доларів до бюджету Кремля для ведення війни проти України.

Про це Калнієте заявила під час дебатів у Європарламенті, пише "Укрінформ".

Вона наголосила на необхідності посилення тиску на держави та компанії, які сприяють збагаченню Росії, виступаючи в ролі посередників у цій схемі. На її думку, без суттєвого зменшення можливостей Кремля фінансувати війну проти України, перемога України буде відтерміновуватися.

Посадовиця зазначила, що приблизно 600 танкерів тіньового флоту займаються експортом 70% російської нафти, що призводить до суттєвих надходжень у російський військовий бюджет. Вона підкреслила, що ці судна перебувають у небезпечному технічному стані, оскільки більшість з них не застраховані, а середній вік таких танкерів становить 20 років. Це, на її думку, створює загрозу для світових морів через можливі розливи нафти, адже ці судна фактично є "екологічними бомбами сповільненої дії".

Калнієте звернула увагу, що "тіньовий флот" РФ становить гібридну загрозу для країн Балтії, зокрема Латвії, і зазначила, що санкції проти власників цих суден, які постійно змінюються, є недостатньо ефективними. Вона наголосила на необхідності розширення санкційної політики ЄС, оскільки наразі обмеження накладені лише на 27 суден, тоді як сотні інших танкерів продовжують працювати поза контролем міжнародної спільноти.

Нагадаємо, Москва продовжує продавати нафту за ціною понад 60 доларів за барель, використовуючи російські страхові компанії, що дозволяє обійти цінову стелю, встановлену країнами G7, Європейським Союзом та Австралією.

Росія придбала десятки старих нафтових танкерів на підставні іноземні компанії для експорту нафти, на яку введенні санкції. Доходи від продажу нафти Москва використовує для фінансування своєї військової машини. Російський тіньовий флот застарілих танкерів становить і екологічну загрозу для водних шляхів Європи. Деякі з кораблів також діють як російські станції прослуховування і перевозять зброю до РФ.  Детальніше про те, як працює тіньовий експорт нафти з РФ раніше розповідали Артем Куюн та Іван Марченков.

Джерело матеріала
loader