Статус викривача корупції на сьогодні мають понад 70 осіб - НАЗК
Статус викривача корупції на сьогодні мають понад 70 осіб - НАЗК

Статус викривача корупції на сьогодні мають понад 70 осіб - НАЗК

Станом на сьогодні статус викривача корупції мають 72 особи.

Про це інформує пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"У жовтні український інститут викривання отримав потужний імпульс для подальшого розвитку: вперше в історії країни викривачі корупції отримали винагороди. Загалом статус викривача на сьогодні мають 72 особи, а до Єдиного порталу повідомлень викривачів надійшло понад 4,1 тис. повідомлень", - йдеться в повідомленні.

У відомстві додають, що згідно з опитуванням «Стан корупції в Україні 2023: сприйняття, досвід, ставлення» рівень суспільного схвалення громадян, які повідомляють про корупцію до уповноважених органів, збільшився з 71% у 2021 році до 81% у 2023 році.

У НАЗК зазначають, що за Законом «Про запобігання корупції» викривачем може бути тільки фізична особа. Викривач також має повідомити саме про факт корупції, а не інші порушення, як-от, наприклад, порушення трудового законодавства. Водночас інформація, яку повідомляє викривач, має бути йому відомою у зв'язку з його діяльністю - трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою.

"При цьому статус викривача - не єдина роль для громадян, які зіткнулися з фактами корупції. Якщо умови для отримання цього статусу не дотримані, особа буде вважатися заявником відповідно до вимог кримінального-процесуального законодавства або Закону України "Про звернення громадян". У кожному випадку уповноважені органи зобов’язані реагувати на повідомлення, однак різниця в статусі зумовлює різний обсяг та специфіку правового захисту особи", - зазначають у відомстві.

У відомстві підкреслюють, що один із безпечних каналів повідомлень для викривачів корупції - Єдиний портал повідомлень викривачів. В агентстві також докладають Методичні рекомендації для роботи з порталом.

Як повідомляв Укрінформ, Національне агентство з питань запобігання корупції здійснило першу виплату викривачу корупції, який, перебуваючи у 2021 році на посаді директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони, звернувся до НАБУ з повідомленням про зроблену йому пропозицію отримати неправомірну вигоду у 24 млн грн за дії в інтересах ТОВ.

Теги за темою
Корупція НАЗК
Джерело матеріала
loader