Європарламент назвав лауреатів премії Андрія Сахарова за свободу думки 2024 року
Європарламент назвав лауреатів премії Андрія Сахарова за свободу думки 2024 року

Європарламент назвав лауреатів премії Андрія Сахарова за свободу думки 2024 року

Європарламент назвав лауреатів премії Андрія Сахарова за свободу думки 2024 року

Премія щорічно присуджується окремим особам або організаціям на знак визнання боротьби за свободу та права людини

Лідерка демократичних сил Венесуели та кандидат від опозиції на липневих президентських виборах отримають премію Сахарова за свободу думки 2024 року.

Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

Президент Європарламенту Роберта Мецола оголосила лауреатів премії імені Сахарова за свободу думки 2024 року у четвер, 24 жовтня, після засідання Конференції президентів, яка прийняла відповідне рішення.

Під час оголошення лауреатів премії Мецола сказала:

 «Премія Сахарова за свободу думки 2024 року присуджується Марії Коріні Мачадо та обраному президенту Едмундо Гонсалесу Уррутія за їх хоробру боротьбу за відновлення свободи та демократії у Венесуелі. У своєму прагненні до справедливого, вільного та мирного переходу влади вони безстрашно відстоювали цінності, які так дорогі мільйонам венесуельців та Європейському парламенту: справедливість, демократія та верховенство права. Європейський парламент підтримує народ Венесуели та Марію Коріну Мачадо та обраного президента Едмундо Гонсалеса Уррутію в їхній боротьбі за демократичне майбутнє своєї країни. Ця нагорода для них».

Марія Коріна Мачадо була обрана кандидатом у президенти від венесуельської опозиції від «Демократичної платформи єдності» у 2023 році, але пізніше була дискваліфікована контрольованою режимом Національною виборчою радою. Зараз вимушена переховуватися.

Едмундо Гонсалес Уррутія, дипломат і політик, який змінив її на посаді кандидата від «Демократичної платформи єдності», засудив нездатність венесуельського уряду оприлюднити офіційні результати президентських виборів і заперечив оголошену перемогу Ніколаса Мадуро. Едмундо Гонсалес Уррутія покинув країну у вересні після того, як був виданий ордер на його арешт.

У резолюції, ухваленій 19 вересня 2024 року, євродепутати підкреслили, що міжнародні місії зі спостереження за виборами дали зрозуміти, що вибори президента Венесуели не відповідали міжнародним стандартам чесності виборів. Вони визнали Едмундо Гонсалеса Уррутію легітимним і демократично обраним президентом країни, а Марію Коріну Мачадо – лідером демократичних сил.

Парламент засудив «фальсифікацію виборів» і серйозні та систематичні порушення прав людини, що здійснюються проти демократичної опозиції, народу Венесуели та громадянського суспільства.

За даними уряду Венесуели, під час демонстрацій, що відбулися після виборів, було заарештовано 2400 осіб, а неурядові організації повідомили про загибель 24 осіб. 

Церемонія вручення премії імені Сахарова за свободу думки відбудеться 18 грудня в Страсбурзі під час пленарного засідання парламенту.

Названа на честь радянського фізика та політичного дисидента Андрія Сахарова, премія Сахарова за свободу думки є найвищою нагородою ЄС у галузі прав людини. Заснована в 1988 році, вона щорічно присуджується парламентом окремим особам або організаціям на знак визнання їхньої роботи в одній із таких сфер: захист прав людини та основних прав, зокрема свободи вираження поглядів, захисту прав меншин, поваги для міжнародного права, розвитку демократії та захисту верховенства права.

У 2018 році премію імені Сахарова отримав Олег Сенцов, український кінорежисер і проєвропейський активіст, противник анексії Криму Росією. Був заарештований 2014 року російською окупаційною владою та засуджений до 20 років ув'язнення за сфабрикованими звинуваченнями у тероризмі. 2018 року оголосив голодування, яке тривало 145 днів, з вимогою звільнити понад 70 українських політичних в'язнів, утримуваних російською владою. Пізніше був звільнений по обміну військовополонених. Колишній політв'язень РФ ще у 2022 році став на захист України у складі 47-й бригаді ОМбр.

Джерело матеріала
loader