Міноборони Італії оскандалилось позитивними коментарями про солдатів Муссоліні
Міноборони Італії оскандалилось позитивними коментарями про солдатів Муссоліні

Міноборони Італії оскандалилось позитивними коментарями про солдатів Муссоліні

Влада Італії зіткнулася з критикою через коментарі щодо великої битви часів Другої світової війни після того, як Міністерство оборони заявило, що переможені фашистські солдати диктатора Беніто Муссоліні загинули за свободу країни.

У дописі в соціальних мережах у середу, присвяченому річниці битви при Ель-Аламейні в Єгипті 1942 року, Міністерство оборони Італії описало цей конфлікт як "героїчний і трагічний".

Відомство віддало шану італійським солдатам, "які пожертвували своїм життям за нашу свободу".

У битві брали участь об'єднані сили фашистської Італії та нацистської Німеччини на чолі з німецьким генералом Ервіном Роммелем проти Великої Британії та її союзників на чолі з британським генералом Бернардом Монтгомері.

Паола К'єза, яка очолює групу партії "Брати Італії" прем'єрки Джорджії Мелоні в парламентській комісії з питань оборони, написала у Facebook, що "серце нашої нації сьогодні в Ель-Аламейні".

Обидва пости зустріли широку критику з боку опозиційних політиків, науковців і користувачів соцмереж.

"Як можна асоціювати Ель-Аламейн з "боротьбою за нашу свободу", я не можу зрозуміти", – відзначив Маттіа Гвіді, професор політології в Сієнському університеті.

Депутати від лівої партії "Рух 5 зірок", другої за величиною опозиційної партії, виступили із заявою, в якій зазначили, що хоча італійські солдати хоробро боролися, вшановувати їх пам'ять як борців за свободу недоречно.

Натомість, "вони були жертвами колоніального і фашистського режиму (Італії)".

Партія "Брати Італії" бере свій початок від Італійського соціального руху (MSI), сформованого в 1946 році як прямий спадкоємець чорносорочечників Муссоліні, а спадщина фашизму продовжує турбувати Італію майже через 80 років після закінчення війни.

З моменту вступу на посаду два роки тому Мелоні довелося відбиватися від критики за кілька проявів ностальгії за фашизмом з боку членів її партії.

Сама вона засуджує всі форми тоталітаризму і говорить про свою огиду до фашизму, але уникає називати себе антифашисткою, незважаючи на часті заклики до цього.

Джерело матеріала
loader