"Рух заборонено" і "цегла": у чому різниця дорожніх знаків, які легко переплутати
"Рух заборонено" і "цегла": у чому різниця дорожніх знаків, які легко переплутати

"Рух заборонено" і "цегла": у чому різниця дорожніх знаків, які легко переплутати

На українських дорогах існує два знаки, які, попри схожість, виконують різні функції.

Серед українських дорожніх знаків існують два, які часто плутають, хоча їх призначення дещо відрізняється. Перший — це знак "В’їзд заборонено" (3.21), так звана "цегла". Він виглядає як прямокутник білого кольору у червоному колі. Другий — знак "Рух заборонено" (3.1), який має форму білого кола з червоним обрамленням.

Обидва знаки належать до групи забороняючих, але їхнє призначення має істотні відмінності, про які слід знати. Перший не дозволяє в’їжджати, а другий – рухатися у певному напрямку, йдеться у ПДР.

Сфера дії знаків

Знак "В’їзд заборонено" забороняє водіям в'їжджати на певну територію. Проте він не поширюється на маршрутні транспортні засоби. Його дія поширюється від місця встановлення до найближчого перехрестя, а в населених пунктах, де немає перехресть, — до їхнього кінця.

Знак "Рух заборонено" забороняє водіям рух у всіх напрямках. Однак є винятки: водії маршрутних таксі, мешканці території та особи з інвалідністю або з інвалідами в салоні можуть проїжджати без штрафу.

Напрями руху

Знак "Цегла" забороняє рух лише в певному напрямку, тоді як знак "Рух заборонено" забороняє рух у будь-якому напрямку. Це означає, що за знаком "Рух заборонено" не можна ні в’їжджати, ні виїжджати.

Штраф за порушення правил дорожнього руху

Порушення правил дорожнього руху тягне за собою штраф. Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення (КУпАП) - Ст. 122 ч. 1, за порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини передбачений штраф у розмірі 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Що таке ПДР?

Правила дорожнього руху - звід правил, що регулюють обов'язки учасників дорожнього руху (водіїв транспортних засобів, пасажирів, пішоходів тощо), а також технічні вимоги, що висуваються до транспортних засобів, для забезпечення безпеки дорожнього руху, повідомляє "Вікіпедія".

Читайте також:

Джерело матеріала
loader