Експерт Попенко відповів на заяву USAID про катастрофу на ринку праці України
Експерт Попенко відповів на заяву USAID про катастрофу на ринку праці України

Експерт Попенко відповів на заяву USAID про катастрофу на ринку праці України

В Україні до 2030 року не вистачатиме від 5 до 10 мільйонів нових працівників.

Як передає "Хвиля", про це заявила директор місії USAID в Україні Теодора Делл під час проведення IX форуму "Дирижери змін" від Deloitte Ukraine.

Директор місії USAID зазначила, що нестача людського ресурсу – один із найкритичніших викликів, з якими найближчим часом зіткнеться наша економіка.

За її словами, зараз рівень зайнятості в Україні – 52%, тоді як у Європі ця цифра – 76%.

"Від 5 до 10 млн нових працівників не вистачатиме в Україні до 2030 року. Але акумулювати цей ресурс можна з власного потенціалу країни. Наш офіс у Вашингтоні провів дослідження та підрахував, що зараз рівень зайнятості в Україні – 52%. Тоді як у Європі ця цифра – 76%. І якщо ці цифри хоча б прирівняти, на ринку додатково з'явиться 4,8 мільйона працівників", – розповіла Делл.

Робота в Україні
Робота в Україні

При цьому вона звернула увагу, що додатковим ресурсом може стати освоєння жінками "чоловічих професій". Директор місії USAID наголосила, що українці мають видатну здатність до адаптації, проте без відповідної інформаційної підготовки серед населення це зробити досить складно.

"Нещодавно ми відкрили на Київщині центр навчання для жінок-водіїв важкої техніки. На 20 вакантних місць було лише 15 учасниць. Але коли ми підключили соцмережі та розповіли людям про цей центр, у другому наборі заявок було вже 250", - сказала пані Делл.

Тим часом президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергій Квіт висловив думку, що системні реформи в галузі освіти можуть сприяти поліпшенню якості підготовки фахівців та збільшенню людського капіталу в країні.

Дослідження, проведене компаніями Deloitte Ukraine та Gradus Research, показує, що одним із шляхів вирішення може стати професійна перепідготовка різних груп населення. Зокрема, майже половина жінок (45%) готові освоювати традиційно чоловічі професії. Особливо високий інтерес до такої перекваліфікації виявляють молоді жінки, а також мешканки західних та північних областей країни та столиці.

На цю заяву відреагував експерт з енергетичних питань та житлово-комунального господарства Олег Попенко. Він висловив думку, що це позитивний аналіз, оскільки негативний може бути ще гіршим.

"Так собі аналітика з розбігом у 100%, але суть зрозуміла. Працювати не буде кому. І я думаю, що це позитивний аналіз, бо негативний результат може бути ще гіршим. Не дарма гасають з темою мігрантів уже якийсь місяць, бо розуміють що після закінчення війни, або хоча б призупинення її у 2025 році, з України хлинуть останні, хто може і хоче працювати", - написав він.

Експерт Попенко відповів на заяву USAID про катастрофу на ринку праці України - Фото 2

Нагадаємо, Центри рекрутингу ЗСУ ухвалили тисячі звернень.

Джерело матеріала
loader