«Репортери без кордонів» обурені збройним нападом на редакцію газети El Debate у Мексиці
«Репортери без кордонів» обурені збройним нападом на редакцію газети El Debate у Мексиці

«Репортери без кордонів» обурені збройним нападом на редакцію газети El Debate у Мексиці

У ніч на 17 жовтня озброєний чоловік вийшов з одного з автомобілів і відкрив вогонь по будівлі, влучивши щонайменше чотирма кулями у фасад і пошкодивши чотири автомобілі, що стояли поруч.

У ніч на 17 жовтня 2024 року в Мексиці здійснили збройний напад на редакцію газети El Debate. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликає уряд Мексики терміново вжити ефективних заходів для захисту журналістів, а державних прокурорів — рішуче боротися з безкарністю по всій країні.

Напад стався о 22:53, коли два транспортні засоби зупинилися перед офісом El Debate у Кульякані, столиці Сіналоа. Озброєний чоловік вийшов з одного з автомобілів і відкрив вогонь по будівлі, влучивши щонайменше чотирма кулями у фасад і пошкодивши чотири автомобілі, що стояли поруч. Ніхто не постраждав. Генеральна прокуратура та Департамент громадської безпеки прибули на місце злочину, щоб визначити, чи була газета ціллю нападу. Наступного дня президентка Клаудія Шейнбаум засудила напад під час щоденної пресконференції.

19 жовтня газета El Debate оголосила на X, що одного з її кур'єрів переслідувала група чоловіків, скинула з мотоцикла та викрала.

«Напад на El Debate є ще одним яскравим нагадуванням про насильницьку обстановку, з якою щодня стикаються журналісти в Мексиці. Постійність насильства та залякування преси, особливо в регіонах, охоплених організованою злочинністю, загрожує не лише окремим журналістам, а й суспільству. Влада має вийти за межі риторики та вжити конкретних заходів для усунення причин безкарності, гарантуючи, що журналісти можуть працювати, не побоюючись за своє життя», — сказав директор латиноамериканського бюро RSF Артур Ромеу.

День, коли було розстріляно офіс El Debate у Куліакані, ознаменувався хвилею насильства, пов’язаної з організованою злочинністю, і став відомим як «Чорний четвер». На додаток до перестрілок, підпалів транспортних засобів і блокпостів, які відбулися того дня, невідомі зловмисники спалили автомобіль журналіста Артуро Ернандеса — директора місцевого медіа Impacto Publicitario. Водночас лише 15 днів тому озброєні люди увійшли до його будинку, напали на нього та погрожували. Журналіст публічно закликав державу надати йому захист, щоб він міг продовжувати свою роботу.

Двома днями раніше, 15 жовтня, журналіст-фрилансер Лео Кумул повідомив, що йому погрожували вбивством у його будинку в Канкуні, місті на узбережжі Карибського моря, після того, як він повідомив про два вбивства, які сталися за останній місяць у штаті Кінтана Ру. Через кілька годин після погрози журналіст повідомив про викрадення свого батька, якого, за офіційною інформацією, вже повернули.

Фото: @cuartoscuro/RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
напад Мексика
Джерело матеріала
loader