Першій аптеці в Україні дозволили робити щеплення від грипу
Першій аптеці в Україні дозволили робити щеплення від грипу

Першій аптеці в Україні дозволили робити щеплення від грипу

Перша аптека в Україні отримала дозвіл на проведення вакцинації від грипу безпосередньо в аптечному пункті. Про це 23 жовтня повідомило Міністерство охорони здоров'я України. Першими вакцинувалися міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко та голова Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт. Мережа аптек "Подорожник" розповила, що йдеться про їхню аптеку в Києві на Великій Васильківській, 84.

- Наразі прийняті всі необхідні регуляції, які забезпечують можливість вакцинації в аптечних закладах, подібно до того як це працює в країнах ЄС та США. МОЗ очікує на активне долучення самих аптек, адже від цього напряму залежить масштабування ініціативи, — заявили в МОЗ.

Для того, щоб отримати дозвіл на проведення щеплень, аптеки повинні отримати відповідну ліцензію МОЗ, мати окреме приміщення для проведення щеплень та зону очікування. Право на проведення щеплень в аптеках мають лише ті фармацевти, що пройшли спеціальне навчання. У вересні перша група фармацевтичних працівників пройшла тематичний фаховий курс в НМУ ім. О. О. Богомольця.

Віктор Ляшко розповів, що кожного року робить щеплення від грипу. 

- Вакцинуватися бажано до початку підйому захворюваності на грип (у вересні-жовтні). Але, щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи грипу, - написав він.

З початку жовтня в аптеках доступні для купівлі вакцини проти грипу французького та корейського виробництва.

  • 29 лютого Кабмін дозволив робити щеплення в аптеках.
  • 18 січня на Харківщині запрацювала перша в Україні мобільна аптека.
Теги за темою
Вакцина
Джерело матеріала
loader