На зміну МСЕК прийде нова європейська модель
На зміну МСЕК прийде нова європейська модель

На зміну МСЕК прийде нова європейська модель

На зміну МСЕК прийде нова європейська модель

На розробку нової моделі МОЗ отримав тиждень.

Медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) будуть ліквідовані, натомість буде запроваджена цифрова прозора європейська модель для відповідних визначень, заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

"Я доручив міністру охорони здоров’я внести на розгляд Кабміну всі необхідні нормативні документи та законопроекти, щоб завершити реформу ліквідації МСЕК і запровадження нової європейської моделі. Граничний термін — 1 листопада", – зазначив прем’єр-міністр.

Окрім того, за рішенням РНБО очільник МОЗ Віктор Ляшко вже втілив низку кадрових наказів про звільнення. Зокрема, як повідомив Шмигаль, йдеться про керівництво центральної МСЕК та очільників профільного департаменту Міністерства охорони здоров’я, які відповідають  за координацію діяльності комісій. 

Сьогодні президент Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки та оборони України щодо ситуації із МСЕК та зловживаннями посадовців з отриманням інвалідності.

Зеленський оголосив, що РНБО визначило перелік рішень, які повернуть справедливість, а він затвердив їх указом.

Він також ввів у дію рішення Ради національної безпеки, згідно з яким Верховна Рада має розглянути законопроєкт, що передбачатиме ліквідацію медико-соціальних експертних комісій.

ZN.UA отримало інформацію, що у столиці сімейні лікарі повідомляють пацієнтів, що на час проведення перевірок МСЕК має наказ припинити роботу щодо встановлення або підтвердження інвалідності чоловікам від 25 до 60 років, їм не видають направлення. Про подібні затримки повідомляють і у Львівській області. Головна лікарка та головна експертка Київського міського центру медико-соціальної експертизи Руслана Павловська у коментарі ZN.UA пояснила підвищену увагу до роботи комісій по Україні скандалом у Хмельницькому. 

Джерело матеріала
loader