До модерації антиіммігрантського контенту у «Фейсбуці» є серйозні запитання, — спостережна рада Meta
До модерації антиіммігрантського контенту у «Фейсбуці» є серйозні запитання, — спостережна рада Meta

До модерації антиіммігрантського контенту у «Фейсбуці» є серйозні запитання, — спостережна рада Meta

Спостережна рада розглядає випадки поширення у соцмережі антимігранської дезінформації у Польщі та Німеччині.

Спостережна рада корпорації Meta заявила наприкінці минулого тижня, що є «серйозні питання» щодо того, як компанія соціальних медіа модерує антиімміграційним контент, особливо в європейських країнах, з огляду на велику кількість звернень користувачів щодо цього. Про це повідомив Euronews.

«Велика кількість апеляцій, які ми отримуємо щодо контенту, пов’язаного з імміграцією, з усього Євросоюзу свідчить про те, що є серйозні запитання щодо того, як компанія вирішує проблеми, пов’язані з цим, зокрема використання кодованого мовлення», — йдеться у заяві голови ради,  колишньої прем'єр-міністерки Данії Хелле Торнінг-Шмідт.

Вона додала, що «важливо» знайти правильний баланс між свободою слова та захистом уразливих груп.

Спостережна рада має на розгляді два випадки, повязані із поширенням антиіммігрантських настроїв у «Фейсбуці».

Зокрема, йдеться про мем з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском, розміщеним на офіційній сторінці ультраправої, євроскептичної, українофобної та антисемітської коаліції «Конфедерація свободи і незалежності».

На ньому зображено Туска, який дивиться в вічко, та темношкірого чоловіка позаду нього. У підписі зазначено, що партія Туска сприятиме зростанню імміграції, та вжито образливе, принизливе слова на означення темношкірих людей.

Допис переглянули понад 150 тис. разів, поширили понад 400 разів, він має понад 250 коментарів. 15 разів користувачі повідомили адміністрацію «Фейсбука» про те, що він складений з використанням мови ворожнечі. Проте допис не заблокований у соцмережі. Meta відхилила апеляції користувача видалити його.

У Німеччині користувач поскаржився на публікацію у «Фейсбуці» із зображенням, згенерованим штучним інтелектом, яке порівнює іммігрантів із «спеціалістами з групових зґвалтувань». На ньому зображена жінкою зі світлим волоссям і блакитними очима, німецьким прапором і знак «стоп».

«Рада вибрала ці випадки, щоб розглянути значну кількість апеляцій, особливо з Європи, щодо контенту, який підтримує погляди на імміграцію таким чином, що може завдати шкоди іммігрантам», — йдеться в заяві спостережної ради.

  • Читайте також: В Україні дослідили, як російська дезінформація поширюється через рекламу у фейсбуці

Спостережна рада також заявила, що оцінить, чи рішення Meta захищати біженців, мігрантів, іммігрантів і шукачів притулку лише від «найжорсткіших атак» на своїх платформах соціальних медіа відповідно до політики протидії поширенню мови ворожнені є адекватним на сьогодні.

Уточнимо, спостережну раду створив у 2020 році засновник і генеральний директор Meta Марк Цукерберг. Вона фінансується Meta, але заявляє, що діє незалежно.

До її складу входять колишні світові лідери, активісти та провідні юристи, які приймають рішення щодо найважливіших проблем модерації контенту у «Фейсбуці» та «Інстаграмі».

Фото: «Фейсбук» / Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Польша Німеччина Соцмережі Facebook
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader