Батькам пояснили, як збільшується шанс народити дівчинку
Батькам пояснили, як збільшується шанс народити дівчинку

Батькам пояснили, як збільшується шанс народити дівчинку

Щороку на світ з'являється приблизно однакова кількість хлопчиків і дівчаток, однак в деяких сім'ях народжуються тільки дочки або тільки сини. Це викликало інтерес у дослідників, які почали вивчати можливість того, що на це впливають гени батьків.

Вчені з Мічиганського університету на чолі з еволюційним генетиком Цзяньчжі Чжаном змогли виявити генетичний варіант, який впливає на співвідношення статей у дітей - пише Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Дослідники використовували дані з UK Biobank — великої бази даних з генетичною інформацією понад 500 тисяч британців. Вони виявили, що мутація нуклеотиду під назвою rs144724107 підвищує ймовірність народження дівчинки на 10% порівняно з хлопчиком.

Генетика, фото: Nikoline Arns

Ця мутація рідкісна — лише 0,5% людей у вибірці були її носіями. Ця зміна знаходиться поряд з геном ADAMTS14, що бере участь у процесі сперматогенезу та запліднення.

Сперматозоїд

Незважаючи на те, що мутація рідкісна, її відкриття дозволило дослідникам переглянути деякі основи еволюційної біології. Вони також виявили ще два гени, RLF і KIF20B, які можуть впливати на співвідношення статей у потомстві. Дослідження підтверджує теорію, відому як принцип Фішера, згідно з якою природа завжди намагається врівноважити кількість народжуваних хлопчиків і дівчаток, щоб зберегти рівновагу в популяції.

Дитина, сім'я / фото: Pixabay

Це відкриття також має потенційне значення для тваринництва. Адже в багатьох сферах сільського господарства одна стать тварин має значно більше економічне значення. Наприклад, самок корів цінують за молоко, а курей — за яйця. Виявлення подібних генетичних варіантів у сільськогосподарських тварин може мати вагомі практичні переваги, зокрема у підвищенні продуктивності та добробуту тварин.

Наступним кроком науковці планують перевірити свої результати на інших вибірках. Це буде непростим завданням через рідкість виявленого варіанту та необхідність у великій кількості даних.

Раніше ми повідомляли, це не мода- це помилка, медик пояснив, чому чоловіки лисіють.

Вчені назвали точний вік, у якому настає старість раніше, ніж ми думали- детальніше на Знай.ua.

Джерело матеріала
loader