Кінофестиваль «Молодість» оголосив позаконкурсну програму
Кінофестиваль «Молодість» оголосив позаконкурсну програму

Кінофестиваль «Молодість» оголосив позаконкурсну програму

До програми увійшло ще 8 фільмів із програм Каннського кінофестивалю, Sundance та інших

Київський міжнародний кінофестиваль  «Молодість», який триватиме з 26 жовтня до 3 листопада, оголосив позаконкурсну програму. Там покажуть режисерську версію стрічки  «Смерть путіна», а також  «Порцелянову війну». Про це повідомляють організатори фестивалю.

Окрім вже оголошеного фільму Мохаммада Расулофа «Насіння священного інжиру», до програми увійшло ще 8 фільмів із програм Каннського кінофестивалю, Sundance та інших.

Буде показано нову стрічку Метью Ренкіна «Універсальна мова», чий дебютний повний метр фільм «Двадцяте століття» мав прем’єру на Берлінале та брав участь у «Молодості» у 2020-му році.

Стрічка «Універсальна мова» цього року мала прем’єру в «Двотижневику режисерів» у Каннах і отримала там приз глядацьких симпатій. Ренкін не лише зрежисував фільм, але і зіграв у ньому головну роль.

Події стрічки відбуваються в його рідному місті Вінніпезі (Канада). Але, як це не дивно, у фільмі воно населене здебільшого іранцями. Дві школярки знаходять у кризі льоду купюру та намагаються її дістати. У цей час герой Ренкіна приїздить до Вінніпега з Квебеку в пошуках рідної домівки та своєї матері.

Кінофестиваль «Молодість» оголосив позаконкурсну програму - Фото 1

У фільмі «Сухо» (Мексика, 2024), зрежисованому Астрід Рондеро та Фернандою Валадес, мова йде про малолітнього сина загиблого ватажка картелю.

Тінь насильства переслідує хлопця на кожному етапі його життя. Дорослішаючи, він починає розуміти, що реалізація батькової долі може стати неминучою. Зазначимо, що Фернанда Валадес уже перемагала на нашому кінофестивалі. Її фільм «Особливі прикмети» у 2020 році отримав Ґран-прі «Молодості».

Прем’єра фільму відбулася на кінофестивалі «Санденс», де він отримав головний приз журі як найкращий ігровий фільм міжнародного конкурсу (World Cinema Dramatic Grand Jury Prize). А зараз фільм є претендентом на «Оскар» від Мексики.

Ще один оскарівський претендент — «Вермільйо».

Цей фільм висунула на здобуття премії Американської кіноакадемії Італія. Стрічка мала прем’єру на 81-му Венеційському кінофестивалі, де здобула головний приз журі.

Також у глядачів «Молодості» буде можливість познайомитись і з фільмами-претендентами на «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм» країн-сусідів.

Зокрема, з латвійською стрічкою «Потік» (Латвія, 2024).

Прем’єра цього анімаційного фільму відбулася на Каннському кінофестивалі в секції «Особливий погляд», а трохи пізніше він отримав три нагороди на головному фестивалі анімації у світі Annecy Film Festival.

Також у секції «Фестиваль фестивалів» відбудеться показ фільму «Порцелянова війна» (США, Україна, 2024) режисерів Слави Леонтьєва та Брендана Белломо.

Ця стрічка отримала Гран-прі секції US Documentary на кінофестивалі Sundance.

Кінофестиваль «Молодість» оголосив позаконкурсну програму - Фото 2

І ще один лавреат Sundance — фільм «Справжні Ґаучо» режисерів Майкла Двека та Ґреґорі Кершоу (Аргентина, 2024). Стрічка досліджує аргентинських ґаучо, спільноти ковбоїв і ковбойок, що живуть за межами сучасного світу.

Прем’єра відбулася в конкурсі американського документального кіно, де фільм отримав спеціальний приз журі за звук. Режисери цієї стрічки відомі за своєю картиною «Мисливці за трюфелями», яка мала прем’єру на Sundance та зібрала низку нагород від Гільдії режисерів США, Американської спілки кінематографістів тощо.

Палестинська драма «Нехай щастить» мала прем’єру на Венеційському кінофестивалі, де виграла приз за сценарій у секції «Горизонти».

Документальна стрічка «Раптовий погляд на глибші речі» режисера Марка Казінса оповідає про життя видатної шотландської художниці Вільгельміни Барнс-Грем. Цей фільм виграв «Кришталевий глобус» за найкращий фільм на кінофестивалі у Карлових Варах.

Фільми програми «Фестиваль Фестивалів» (FF):

  • Універсальна мова / Universal Language, Метью Ренкін / Matthew Rankin, Канада / Canada, 2024, 89’
  • Насіння священного інжиру / The Seed of The Sacred Fig, Мохаммад Рaсулоф / Mohammad Rasoulof, Німеччина, Франція, Іран / Germany, France, Iran, 2024, 168’
  • Вермільйо / Vermiglio, Маура Дельперо / Maura Delpero, Італія / Italia, 2024, 119’
  • Сухо / Sujo, Астрід Рондеро, Фернанда Валадес / Astrid Rondero, Fernanda Valades, США, Мексика, Франція / USA, Mexico, France, 2024, 126’
  • Потік / Flow, Ґінтс Зілбалодіс / Gints Zilbalodis, Латвія / Latvia, 2024, 84’
  • Нехай щастить / Happy Holidays, Скандар Копті / Scandar Copti, Палестина, Німеччина, Італія, Франція, Катар / Palestine, Germany, Italy, France, Qatar, 2024, 84’
  • Порцелянова війна / Porcelain War, Брендан Белломо, Слава Леонтьєв / Brendan Bellomo, Slava Leontyev, США, Україна / USA, Ukraine, 2024, 87’
  • Справжні ґаучо / Gaucho Gaucho, Ґреґорі Кершоу, Майкл Двек / Gregory Kershaw, Michael Dweck, США / USA, 2024, 84’
  • Раптовий погляд на глибші речі / A Sudden Glimpse to Deeper Things, Марк Казінс / Marc Cousins, Сполучене Королівство / United Kingdom, 2024, 88’

В рамках «Спеціальних подій» відбудеться світова прем’єра сатиричного трилера «Смерть Путіна» відомого польського режисера Патрика Веги.

Глядачі «Молодості» зможуть побачити ексклюзивну режисерську версію фільму, яка відрізнятиметься від прокатної. Фільм розповідає про найважливіші події політичного життя Путіна —війну в Чечні, теракти на Дубровці та в Беслані, а також найдраматичніші події в Бучі, Ірпені та Маріуполі.

Кінофестиваль «Молодість» оголосив позаконкурсну програму - Фото 3

«Цей фільм повинен пояснити світу так звану російську душу і чому росіяни такі неадекватні. Це своєрідна «службова інструкція» для путіна, пояснення правил його гри, абсурдності російської пропаганди. Фільм має перекласти культуру Сходу на мову Заходу. Я можу це зробити, тому що я виріс дитиною в соціалізм, і зараз я працюю в аудіовізуальній культурі за кордоном. Це мій удар по путіну в художньому вимірі, тому що моя зброя — камера», — підкреслив Патрик Вега.

Щоб зробити головного актора максимально схожим на російського диктатора, творці фільму застосували технологію глибокого фейку, яка дозволила накласти на обличчя актора зображення Путіна.

«Я заглянув у майбутнє і показав смерть Путіна. Це те, що хоче бачити весь вільний світ», — каже автор фільму.

У стрічці є документальні матеріали, зокрема відео, зняте українськими операторами з безпілотника: на ньому видно наслідки ракетних ударів по містах та цивільній інфраструктурі.

На українські екрани стрічка вийде 16 січня, дистрибутор — Film.UA Distribution.

До програми FORMA програмер/ки «Молодості» традиційно відбирають фільми, що відрізняються новизною кіномови та сміливістю авторського висловлення.

Це найбільш радикальні фільми року, експериментальне кіно.

У рамках фестивалю відбудеться прем'єра фільму «Міжконтинентальний» режисера Саломона Переса з Перу.

Закінчивши навчання у Швейцарії, герой фільму, який понад усе мріє стати кінорежисером, повертається до рідного Трухільйо, маленького містечка в Перу. Ця подорож між континентами перетворюється врешті на внутрішню мандрівку самопізнання. Та чи зможе безкрає море стати на шляху Ісмаеля до його мрій?

Є в цій секції й нові фільми від фаворитів світових фестивалів. Зокрема, «Вісім листівок з утопії». Режисером цього фільму є видатний Раду Жуде, а співрежисером — філософ Крістіан Ференц-Флатц.

Світова прем’єра фільму відбулась на кінофестивалі у Локарно. А після «Молодості» його покажуть на головному фестивалі документального кіно IDFA в Амстердамі.

«Вісім листівок з утопії» — це документальна стрічка, створена з використанням винятково постсоціалістичних рекламних роликів з Румунії. В ній зібрані архівні матеріали періоду затяжного переходу країни до ринкової економіки. Раду Жуде є одним із найвідоміших у світі представників «Румунської нової хвилі».

Майже всі його фільми були показані на «Молодості». У 2021 році його фільм «Невдалий трах, або шалене порно» отримав головний приз 71-го Берлінського Міжнародного кінофестивалю та був у прокаті в Україні.

Кінофестиваль «Молодість» оголосив позаконкурсну програму - Фото 4

Ще один фаворит фестивальної публіки у цій секції — режисер Хон Сан Су з Південної Кореї. До програми увійшов його новий фільм «Біля струмка». Стрічка дебютувала на Міжнародному кінофестивалі у Локарно, де отримала нагороду за найкращу жіночу роль.

Стрічка «Електричні поля» Лізи Ґерч складається з 6 окремих епізодів. Чоловік вирушає до лісу й загадково зникає. Пори року змішуються. Закохані виходять за межі часу та простору. Одного ранку все змінюється. Стрічка розповідає історію самотніх героїв, які змирилися з похмурим повсякденням, сповненим нездійснених мрій.

Стрічка «THE END (штучні уламки людства)» стала повнометражним дебютом для братів Орельєна та Олів’є Еро та брала участь у фестивалі «Темні ночі». Це історія про штучний інтелект, що здатен створювати сценарії. Чи, можливо, про Естер, чиє життя зосереджене на задоволенні потреб кролика-садиста? А, може, Корін, яку переслідує розпусний бос? Або ж молодого Лазарідіса, який щоночі душить жінок уві сні? А що, якщо всі вони свідомо пов’язані між собою?

Німецький фільм «Запах горілого молока» з Мюнхенського кінофестивалю оповідає історію німецьких фермерок. Для режисерки Юстін Бауер тема є добре знайомою, адже вона і сама виросла на фермі.

Фільми програми FORMA (4MA):

  • Електричні поля / Electric Fields, Ліза Ґерч / Lisa Gertsch, Швейцарія / Switzerland, 2024, 80’
  • THE END (штучні уламки людства) / THE END (Artificial fragments of humankind), Орельєн Еро, Олів’є Еро / Aurelien Heraud, Olivier Heraud, Франція / France, 2024, 104’
  • Запах горілого молока / Smell of Burnt Milk, Юстін Бауер / Justine Bauer, Німеччина / Germany, 2024, 79’
  • Міжконтинентальний / Intercontinental, Саломон Перес / Salomón Pérez, Перу / Peru, 2024, 93’
  • Вісім листівок з утопії / Eight Postcards from Utopia, Раду Жуде, Крістіан Ференц-Флатц / Radu Jude, Christian Ferencz-Flatz, Romania / Румунія, 2024, 71’
  • Біля струмка / By the Stream, Хон Сан Су / Hong Sang Soo, Південна Корея / South Korea, 2024, 111’

До «Опівнічного сеансу» програмний відділ фестивалю відібрав авторські роботи в жанровому кіно, які часто виходять за межі жанрів.

Ця програма була започаткована кілька років тому, і до повномасштабного вторгнення насправді демонструвалась опівночі.

Там покажуть новий фільм «Божевільний будинок» режисерів Стеффена Гарса та Фліпа ван дер Кейла. Це голландський дует сценаристів і режисерів. Завдяки своєму унікальному комедійному стилю вони побили голландські рекорди касових зборів — усі їхні фільми займали перші сходинки кінотеатрального прокату.

Їхня п’ята спільна робота, «Божевільний будинок», є водночас англійськомовним дебютом.

Дія фільму відбувається у 1990-ті. За сюжетом, в будинок Берні вдираються росіяни, які є злочинцями у розшуку. Герой мусить врятувати родину від варварів, але поступово втрачає розум. Головні ролі зіграли такі зірки, як Аліша Сільверстоун, Нік Фрост та Ян Бейвут.

Стрічка «Задивлена» мала світову прем’єру в Каннах і є повнометражним дебютом американського режисера Раяна Дж. Слоуна.

Трилер «Я проголосував» Тайлера Манна оповідає про групу людей, які під час напружених президентських виборів опиняються під замком у виборчій дільниці. Вони починають розмовляти про те, чого рекомендують уникати… про політику.

Фільм жахів «Спів бензопилок» отримав нагороду на провідному фестивалі жанрового кіно Fantasia Film Festival. І розповідає про те, як ідилію закоханої пари порушує навіжений чоловік з бензопилкою.

Також покажуть італійську комедійну фантастику «Війна в Тібуртіно ІІІ» та жахастик «Діва» режисера Якоба Івара Еквалля зі Швеції.

Фільми програми «Опівнічний кіносеанс» / Midnight Special (MN):

  • Божевільний будинок / Krazy House, Стеффен Гарс, Фліп ван дер Кейл / Steffen Haars, Flip Van der Kuil, Нідерланди / Netherlands, 2024, 90’
  • Задивлена / Gazer, Раян Дж. Слоун / Ryan J. Sloan, США / USA, 2024, 116’
  • Я проголосував / I Voted, Тайлер Манн / Tyler Mann, США / USA, 2024, 110’
  • Спів бензопилок / Chainsaws Were Singing, Сандер Маран / Sander Maran, Естонія / Estonia, 2024, 117’
  • Діва / Virgo, Якоб Івар Еквалль / Jakob Ivar Ekvall, Швеція / Sweden, 2024, 86’
  • Війна в Тібуртіно ІІІ / Rome - Strange Tales from the Block, Луна Ґуалано / Luna Gualano, Італія / Italy, 2023, 91’

Разом з Українсько-данським молодіжним домом КМКФ «Молодість» підготував 100 безоплатних спеціальних абонементів для внутрішньо переміщеної молоді, що діятимуть упродовж фестивального періоду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader