Байден закликав Ізраїль використати смерть лідера ХАМАС як "можливість" для припинення війни
Байден закликав Ізраїль використати смерть лідера ХАМАС як "можливість" для припинення війни

Байден закликав Ізраїль використати смерть лідера ХАМАС як "можливість" для припинення війни

Президент США Джо Байден назвав смерть лідера ХАМАС Ях'ї Сінвара "моментом справедливості" і закликав ізраїльський уряд "використати цей момент як можливість" для припинення річної війни в Газі.

Байден зробив ці заяви в середині дня в п'ятницю в Берліні, де він зустрічається з канцлером Німеччини Олафом Шольцем та іншими європейськими лідерами, передає "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Адміністрація Байдена, включаючи віцепрезидентку Камалу Гарріс, проводить публічну кампанію, щоб переконати прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу використати смерть Сінвара як привід погодитися на припинення вогню.

Байден передав це послання безпосередньо Нетаньяху в четвер під час телефонної розмови, і найближчими днями він відправляє до регіону держсекретаря Ентоні Блінкена, щоб скористатися моментом.

"Настав час рухатися далі", – сказав Байден журналістам після прибуття до Берліна в четвер увечері, додавши, що у нього з'явилося більше надії на припинення вогню.

"Настав час закінчити цю війну і повернути заручників додому.

Це те, що ми готові зробити", – додав він.

Сінвар розглядався в адміністрації як головна перешкода на шляху до угоди про припинення вогню, заявив у четвер радник з національної безпеки Джейк Салліван.

Але поки що Нетаньягу не виглядає готовим повернутися за стіл переговорів.

У четвер він звернувся з таким посланням до бойовиків: "Терористам ХАМАС я кажу: Ваші лідери тікають, і вони будуть знищені".

Він додав, що війна "ще не закінчилася".

Європейські лідери висловили надію, що вбивство Ізраїлем Ях'ї Сінвара, лідера ХАМАС і організатора терактів 7 жовтня, може призвести до припинення вогню в Газі.

Кандидатка у президента США Камала Гарріс також заявила, що вбивство Ізраїлем лідера ХАМАС Ях'ї Сінвара може допомогти покласти край війні в Газі.

Джерело матеріала
loader