"Залежно від якості": популярний продукт в Україні подорожчав на 26%, — аналітики
"Залежно від якості": популярний продукт в Україні подорожчав на 26%, — аналітики

"Залежно від якості": популярний продукт в Україні подорожчав на 26%, — аналітики

За оцінками аналітиків ринку овочевої та плодової продукції, тепличні огірки вже подорожчали на 14% дорожчі, ніж за жовтень минулого року. Фахівці називають настання холодів і завершення тепличного сезону головними причинами здорожчання.

Протягом останнього тижня ціни на овочеві культури почали значно зростати. Зокрема вартість огірків для пересічних українців зросла від 65 до 80 грн за 1 кг. Такий стрибок цін стався через похолодання та дострокове завершення тепличного сезону вирощування продукції фермерами, констатують аналітики EastFruit.

За їх даними, додатковим чинником до подорожчання стало зменшення кількості імпортних огірків. Через відсутність конкуренції з іншими країнами та високий попит серед українських споживачів, ціни продовжують зростати на тлі зростання дефіциту цього продукту.

Графік зростання цін на огірки (інфографіка — EastFruit)

"У середньому, з початку поточного тижня ціни на цю продукцію зросли на 26%, і сьогодні ці овочі надходять у продаж у діапазоні 65-80 грн/кг, залежно від якості та обсягів запропонованих партій продукції", — йдеться у зведенні аналітиків, які додають, що скоро на ринку почнуть з'являтися імпортні огірки, і це станеться вже наступного тижня.

Станом на 17 жовтня, за оцінками аналітиків ринку овочевої та плодової продукції, тепличні огірки вже подорожчали на 14% дорожчі, ніж за жовтень минулого року в цей самий час.

Нагадаємо, Фокус повідомляв про те, які продукти експерти радять українцям закупити вже зараз. Фахівці обіцяють важку зиму 2024–2025, тож не дивно, що чимало українців починають "продуктову підготовку" вже зараз.

Також ми писали про зміни в меню пересічних українців за час війни. Зокрема, стали обирати більш доступні продукти, частіше готувати вдома, а також вживати менше солодкого, риби та морепродуктів.

Джерело матеріала
loader