Незвичайні імена в СРСР, які зараз викликають тільки сміх
Незвичайні імена в СРСР, які зараз викликають тільки сміх

Незвичайні імена в СРСР, які зараз викликають тільки сміх

Багато імен, даних дітям у радянську епоху, було створено на основі революційних девізів і найважливіших подій.

Важко уявити, але в СРСР імена для дітей часто складалися з гасел, подій або імен політичних діячів. Ці імена символізували "віру в світле майбутнє і відданість ідеалам".

Незвичайні імена з гасел і політичних символів

Багато імен, які давали дітям у радянську епоху, були створені на основі революційних девізів і найважливіших подій. Деякі з них сьогодні можуть здатися дивними, але в той час вони мали глибокий сенс, пише УНІАН. Ось кілька прикладів:

Даздрасмигда - ім'я розшифровується як "Хай живе змичка міста і села". Воно відображає найважливіше радянське гасло про необхідність тісного зв'язку між містом і сільським господарством.

Пофістал - "Переможець фашизму - Йосип Сталін". Це ім'я було популярним у роки Великої Вітчизняної війни, відображаючи патріотизм і віру в радянського лідера.

Кукуцаполь - "Кукурудза - цариця полів". Це ім'я було пов'язане з кампанією з вирощування кукурудзи, активно підтриманою Микитою Хрущовим.

Оюшмінальд - "О. Ю. Шмідт на крижині". Ім'я увічнило героїчний похід експедиції Отто Шмідта в Арктиці.

Як раніше називали дітей у СРСР?

Натхнення для імен дітей часто черпали з досягнень і символів соціалістичної епохи. Ось ще кілька цікавих прикладів:

Лапанальда - "Табір папанинців на крижині". Ім'я пов'язане з легендарною полярною експедицією Івана Папаніна.

Орлетос - "Жовтнева революція, Ленін, праця - основа соціалізму". Цей складний акронім символізував ключові цінності радянської влади.

Тролебузіна - "Троцький, Ленін, Бухарін, Зінов'єв". Ім'я було складено з прізвищ відомих революційних діячів.

Заклимена - "Затаврований", від першого рядка гімну "Інтернаціонал": "Вставай, прокляттям затаврований".

Розпад СРСР

Розпад СРСР - процеси системної дезінтеграції, що відбувалися в державі, суспільстві, народному господарстві, соціальній структурі, суспільній і політичній сфері Радянського Союзу, які призвели до припинення існування СРСР 25 грудня 1991 року. Розпад СРСР призвів до незалежності 15 республік СРСР і появи їх на світовій політичній арені як самостійних держав.

Розпад Радянського Союзу в останнє десятиліття XX ст. є завершенням не тільки 70-річної історії багатонаціональної комуністичної імперії, а й фіналом понад 400-річної історії поліетнічної Російської імперії. Розпад СРСР не варто зводити лише до кризи соціалістичної системи, не враховуючи спадщини Російської імперії. Він є частиною загального процесу зникнення поліетнічних імперій та їхнього розщеплення на національні держави, прикладом чого в Європі стали Османська та Габсбурзька імперії у ХІХ та на початку ХХ ст., а на неєвропейських територіях - деколонізація. Жовтнева революція і радянська влада лише відтягнули розпад Російської імперії на кілька десятиліть.

Імена на честь "великих звершень"

Імена часто складалися на честь наукових і промислових досягнень Радянського Союзу. Вони не тільки прославляли діячів і події, а й підкреслювали віру в прогрес:

Персострат - "Перший радянський стратостат", нагадує про підкорення стратосфери.

Челнальдіна - "Челюскін на крижині", присвячене криголамній експедиції.

Догнатий-Перегнатий - "Наздогнати і перегнати", у дусі сталінського гасла про необхідність перевершувати капіталістичні країни.

Джерело матеріала
loader