Головна лікарка-експертка київської МСЕК: На центральних комісіях за перевіркою військовозобов'язаних слідкує СБУ
Головна лікарка-експертка київської МСЕК: На центральних комісіях за перевіркою військовозобов'язаних слідкує СБУ

Головна лікарка-експертка київської МСЕК: На центральних комісіях за перевіркою військовозобов'язаних слідкує СБУ

Головна лікарка-експертка київської МСЕК: На центральних комісіях за перевіркою військовозобов'язаних слідкує СБУ

Вона пояснила, що МСЕКи у столиці взяли тиждень паузи, аби розібратися з документами, які вже принесли громадяни. Проте структура працює, як і раніше, і жодних розпоряджень не приймати той чи інший контингент не було.

ZN.UA отримало інформацію, що у столиці сімейні лікарі повідомляють пацієнтів, що на час проведення перевірок МСЕК має наказ припинити роботу щодо встановлення або підтвердження інвалідності чоловікам від 25 до 60 років, їм не видають направлення. Про подібні затримки повідомляють і у Львівській області. Головна лікарка та головна експертка Київського міського центру медико-соціальної експертизи Руслана Павловська у коментарі ZN.UA пояснила підвищену увагу до роботи комісій по Україні скандалом у Хмельницькому. 

"В п'ятницю нас зібрав міністр, і перед всіма головними лікарями і директорами департаменту сказав, що з понеділка, 14 жовтня, чоловіків віком 25-60 років повинні оглядати центральні МСЕКи регіону, а у нас це називається центральний МСЕК міста Києва, — розповідає Павловська. — Тобто люди, у яких є ознаки інвалідності, віком від 25 до 60 років, з 14 жовтня оглядаються у центральному МСЕК. І це єдине нововведення, яке є. Тобто, ми як працювали, так і працюємо, щоденно, з ранку до вечора, кожна комісія з 15-и в місті Києві". 

 

За словами Павловської, зараз існує надвеликий контроль за роботою комісій. На центральних комісіях, яких у Києві дві, сидять представники СБУ, вони присутні й на огляді хворих та контролюють, аби не були порушені інтереси пацієнтів — саме чоловіків 25-60 років. Тоді як контингент, який центральні комісії перевіряли раніше, розподілили серед первинних комісій. Таких у Києві сьогодні 13.  

Втім, для людей немає значення, на який саме огляд вони поїдуть — "у Голосіївську МСЕК на Велику Васильківську, чи на Тарасівську". Від цього громадяни "ніяк не постраждають", адже відрізняється лише адреса, куди вони повинні прибути. Тож не лікуючих лікарів, а голів лікарсько-консультаційних комісій попросили один тиждень не передавати нових документів, бо черга з тих, які вже до нас передані, величезна — на два місяці вперед.

"Ми просто попросили тиждень передишки, щоб нам не несли документи. Хворих ми як оглядали, так і оглядаємо", — розповідає вона, запевняючи, що лікарі не отримували жодних розпоряджень (не)дивитися якийсь контингент для встановлення групи інвалідності від міністра, Кабміну чи будь-кого іншого.

Павловська також розповіла, що документи приймаються раз на тиждень — щопонеділка.

"На мою думку, такий галас здійнявся через те, що сімейні лікарі просто мають дуже велике навантаження: збирати цей пакет документів — велика робота. Ніхто ніде не сказав і не повідомляв їм, що МСЕК не працює, — наголошує вона. — МСЕК як працювала, так і працює кожен день". 

Вона також розповіла, що є поняття відтермінованої інвалідності, у зв'язку з яким сьогодні біля МСЕКів й утворюються черги по всій країні. Зробити з ними щось неможливо. 

"Оскільки чимало людей протягом всього життя жили з фактичною інвалідністю, наприклад, сліпе око, і ніколи не планували йти на МСЕК, хоча фактично мали інвалідність. А зараз всі особи з інвалідністю хочуть оформити документи, пройти МСЕК і оформити свій статус юридично. Через це черги. Адже кількість лікарів не збільшилась на відміну від потоку людей, які до нас направлені", — пояснила вона.

Павловська також повідомила, що з понеділка по середу київською комісією було перевірено 103 людини. Тоді як навантаження однієї такої структури за день відповідно до стандартів — 9-11 пацієнтів. Вона пояснює, що на одно людину йде багато часу. 

Джерело матеріала
loader
loader