Кабмін просять заборонити транслювати екстрасенсів у телемарафоні та новинах
Кабмін просять заборонити транслювати екстрасенсів у телемарафоні та новинах

Кабмін просять заборонити транслювати екстрасенсів у телемарафоні та новинах

Авторка петиції вважає, що демонстрація екстрасенсів у новинах, де їх видають за справжніх експертів поряд із військовим керівництвом, політологами, аналітиками, науковцями, є злочином проти психологічного здоров'я нації».

На сайті Кабінету Міністрів з'явилася петиція, яка вимагає заборонити транслювати в ефірі телемарафону та у випусках новин екстрасенсів та інших представників псевдонаукових езотеричних течій. 

Відповідна петиція з'явилася 12 вересня. Її авторкою є Наталія Яковлева. Наразі вона зібрала майже 500 підписів з 25 тисяч необхідних.

«Наразі відомі українські телеканали часто запрошують багатьох відомих екстрасенсів та інших представників містичних вчень взяти участь у випусках новин або виступити в телемарафоні з метою погадати на війну, зробити розклади таро та поділитися своїми "передбаченнями" про майбутній хід подій на фронті чи щодо обстрілів ворогом українських міст», — ідеться в тексті.

Авторка петиції вважає, що «демонстрація екстрасенсів у новинах та телемарафоні, де їх видають за справжніх експертів поряд із військовим керівництвом, політологами, аналітиками, науковцями, є злочином проти психологічного здоров'я нації та прямим пропагуванням магічного мислення серед населення України».

Вона стверджує, що «трансляція екстрасенсів у телемарафоні та у випусках новин є прямою рекламою шахраїв, що змушує глядачів вірити в магію, екстрасенсорні дива та посилює розвиток магічного мислення. І, як наслідок, робить тисячі українців жертвами екстрасенсів».

Крім того, як йдеться в петиції, чимало екстрасенсів, які працюють в Україні, є в минулому громадянами Росії і мають приховану (а іноді відкриту) проросійську позицію і «поміж рядків закидають небезпечні проросійські меседжі-наративи, які деструктивно впливають на свідомість українців».

Авторка петиції підкреслює, що телемарафон «Єдині новини» фінансується з державного бюджету: «Тому неприпустимим є той факт, що за гроші українців їх успішно годують з телеекранів відвертою псевдонауковою маячнею від екстрасенсів, які, до того ж, маніпулюють думкою українських глядачів щодо своїх "надприродних здібностей", вводячи їх в оману».

Відзначимо, за даними КМІС, майже половина українців вірить в астрологію, тарологію чи екстрасенсів. Зокрема, 35% українців вірять в астрологію, 25% — в екстрасенсорні здібності, 15% — у тарологію. Принаймні в одне з цього переліку вірять 43% українців.

Читайте також:

  • Це фіаско, Влад Росс. Нездійснені прогнози «зірки» української астрології
  • Езотеричні «прогнози» — це не новини
  • Марс у фазі «закрий рота». Чому астрологам у новинах краще помовчати
  • «Ми зробили відомими багато шарлатанів». Експродюсери «Битви екстрасенсів» вирішили покаятися та розповісти про свою роботу
  • Алакх Ніраджан: астролог, пов’язаний із Росією, зірка українських медіа
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Новини Кабмін
Джерело матеріала
loader