В Україні розпочалися заходи до Міжнародного дня охорони нематеріальної культурної спадщини
В Україні розпочалися заходи до Міжнародного дня охорони нематеріальної культурної спадщини

В Україні розпочалися заходи до Міжнародного дня охорони нематеріальної культурної спадщини

В Україні стартувала серія заходів, присвячених Міжнародному дню охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Першою подією став круглий стіл «Відновлення та стійкість: майбутнє через нематеріальну культурну спадщину» у Національній академії мистецтв.

Як повідомляє Укрінформ, під час заходу особливої уваги надали питанням захисту культурної ідентичності через збереження нематеріальної спадщини в умовах війни.

Як наголосили учасники круглого столу, Україна постала перед особливими викликами щодо збереження своєї культурної ідентичності і, зокрема, нематеріальної спадщини в умовах воєнних дій.

За переконанням міністра освіти та науки Оксена Лісового, збереження української національної ідентичності в умовах збройної агресії можливе насамперед через збереження культурної спадщини.

В Україні розпочалися заходи до Міжнародного дня охорони нематеріальної культурної спадщини - Фото 1

«Сьогодні ми говоримо про відновлення і стійкість і маємо розуміти, що фундаментальною основою стійкості є усвідомлення свого права на формування в цих умовах стійкої національної ідентичності та унікальності своєї культури. Наш споконвічний ворог прагне у нас це забрати. Визнання наших культурних феноменів є відновленням справедливості. І розуміння того, для чого треба захищати країну, приходить через культуру та усвідомлення надбань багатьох поколінь наших земляків. Це історія, література, мистецтво», - наголосив Лісовий.

Водночас, на думку заступниці міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасії Бондар, попри руйнівний фактор, війна дає новий досвід збереження й розвитку нематеріальної культурної спадщини.

«Важливо, щоб ми привертали увагу до України не лише війною. Те, що зараз відбувається в нашій країні, є насправді жахливим. Але водночас це дає нам новий досвід щодо збереження й розвитку нематеріальної спадщини в цих складних умовах і, крім іншого, заявляти про себе як про експертне середовище, представляючи велике культурне різнобарв’я нашої країни. Нашою метою є доводити і показувати, що ми за нація, яка в нас історія, звідки ми походимо. І все це доводиться, зокрема, нематеріальною спадщиною», - зазначила Бондар.

Тим часом кінорежисер, актор, музикант і скульптор Олесь Санін переконаний, що головною метою російського агресора є не просто захоплення земель, а знищення української ідентичності та культурної спадщини як її основи.

В Україні розпочалися заходи до Міжнародного дня охорони нематеріальної культурної спадщини - Фото 2

«Ворог прийшов не просто захопити наші землі, підприємства, корисні копалини, робочу силу, він прийшов знищити українців як націю. І зараз йдеться про збереження нашої ідентичності, культури, нації й народу на мапі світу», - наголосив Санін.

Всесвітні заходи, присвячені охороні нематеріальної культурної спадщини під егідою ЮНЕСКО, є гарною нагодою для України засвідчити себе глобальною нацією, вважає заступник міністра освіти Михайло Вінницький.

В Україні розпочалися заходи до Міжнародного дня охорони нематеріальної культурної спадщини - Фото 3

«Для нас це шанс застовпити себе в сім’ї народів, які мають що представити в культурній спадщині. У рамках світової конференції ЮНЕСКО це має засвідчити, що Україна є глобальною нацією, ми маємо чим пишатися, що показувати, і ми маємо займатися просвітництвом не лише в Україні, а й у світі», - зауважив Вінницький.

Під час заходу відкрили виставку «Жива спадщина: час, простір, культура», яка показує, як експерти з культурних практик охороняють та передають об’єкти спадщини в складних умовах боротьби України за своє існування. На експозиції представлено елементи української нематеріальної спадщини, які входять до списків ЮНЕСКО, зокрема Петриківський розпис, кримськотатарський орнамент Орнєк, Косівська кераміка, а також практики з охорони кобзарсько-лірницької традиції та писанкарства. Відвідувачі взяли участь у майстер-класах і спробували свої сили у грі на кобзі чи лірі.

В Україні розпочалися заходи до Міжнародного дня охорони нематеріальної культурної спадщини / Фото: Олександр Клименко, Укрінформ

Основною метою заходів, присвячених Міжнародному дню охорони нематеріальної культурної спадщини під егідою ЮНЕСКО, є демонстрація України як держави, що є активним учасником міжнародних акцій, а також відзначення ролі нематеріальної культурної спадщини як основи національної ідентичності.

Організатором заходу виступили МКСК спільно з Національною спілкою майстрів народного мистецтва України, Національною академією мистецтв України, Центром розвитку «Демократія через культуру», ГО «Алєм».

Як повідомлялося, Міжнародний день охорони нематеріальної культурної спадщини відзначатиметься 17 жовтня відповідно до рішення 42-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО.

Джерело матеріала
loader
loader