Через рік Україна повернулася до групи найбільш економічно невільних країн
Через рік Україна повернулася до групи найбільш економічно невільних країн

Через рік Україна повернулася до групи найбільш економічно невільних країн

Україна знову опинилася у групі країн із найменшим рівнем економічної свободи за підсумками аналізу даних за 2022 рік. Про це повідомили у центрі Бендукідзе.

Так, минулого року Україні вперше вдалося вийти з групи економічно невільних держав, посівши 112 місце. Проте зараз вона опустилася на 150 місце серед 165 країн і територій. Поряд з Україною в нижній частині рейтингу опинилися Ємен, Лівія, Іран, Аргентина, М'янма, Алжир, Сирія, Судан, Зімбабве та Венесуела. Водночас Гонконг повернув собі перший рядок, змістивши Сінгапур на другий. Слідом за ними традиційно розташувалися Швейцарія, Нова Зеландія та США. Також уже багато років у першій групі знаходяться країни Балтії: Естонія, Латвія та Литва.

Як зазначили в організації, економічна свобода оцінюється за такими критеріями, як розмір уряду, верховенство закону та захист прав власності. Також експерти враховують стабільність валюти, свободу міжнародної торгівлі та регулювання праці та бізнесу у країнах.

- Найбільше падіння спостерігається у показниках розміру уряду, а, якщо точніше, фіскального розміру уряду, та доступу до надійних грошей, що є абсолютно очікуваним, оскільки цей звіт базується на даних за 2022 рік. Відповідно, ми вперше бачимо оцінку впливу повномасштабного вторгнення та пов'язаних з ним явищ та рішень на економічну свободу українців, - наголосили у Центрі.

  • 3 липня голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев заявив, що навіть якщо Україні не вдасться реструктуризувати борг до серпня, дефолту не буде.
  • 14 жовтня кореспондент Коротко розповідав, як підвищення податків вплине на ціни в Україні.
Теги за темою
Економіка
Джерело матеріала
loader
loader