Поруч із Чадом та Конго: Україна потрапила у рейтинг економічно невільних країн світу
Поруч із Чадом та Конго: Україна потрапила у рейтинг економічно невільних країн світу

Поруч із Чадом та Конго: Україна потрапила у рейтинг економічно невільних країн світу

Україна погіршила свої позиції в рейтингу економічної свободи, опинившись серед країн із найнижчим рівнем економічної свободи у світі. Про це йдеться у звіті «Економічна свобода у світі» з канадського Інституту Фрейзера

Падіння в рейтингу пов’язане з тим, що вперше були враховані дані після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У новому рейтингу країна посіла 150-те місце серед 165 країн і територій, тоді як минулого року вона була на 113-й позиції.

Серед країн, що також розташувалися в кінці списку, опинилися Чад, Лівія, Іран, Аргентина, Мʼянма, Алжир, Сирія, Судан, Конго та Венесуела.

Оцінки України за основними компонентами економічної свободи погіршилися за всіма показниками:

  • Розмір уряду: зниження з 7,29 до 5,83;
  • Правова система та права власності: зниження з 4,58 до 4,37;
  • Доступ до надійних грошей: зниження з 6,39 до 4,68;
  • Свобода міжнародної торгівлі: зниження з 6,68 до 6,05;
  • Регулювання ринку праці та бізнесу: зниження з 5,37 до 4,67.
Останнє місце у рейтингу посіла Венесуела
Останнє місце у рейтингу посіла Венесуела
фото: fraserinstitute.org

Гонконг очолив рейтинг, потіснивши Сингапур на друге місце. Традиційно до перших позицій увійшли Швейцарія, Нова Зеландія та США. Також високі місця вже багато років займають країни Балтії – Естонія, Латвія та Литва.

Зазначається, що середній рівень економічної свободи у світі продовжує знижуватися. Після досягнення піка у 2019 році рівень глобальної економічної свободи за наступні три роки значно впав, що стало безпрецедентним за понад 25 років вимірювань.

Як відомо, спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав законопроєкт № 11416-д, який має збільшити податки. Згідно з документом, окремі податки потрібно буде сплатити «заднім числом». Зокрема, військовий збір збільшується з 1,5% до 5%. За розрахунками Мінфіну, це додатково додасть до бюджету 27,3 млрд грн у 2024 році та 107,7 млрд грн 2025 році.

До слова, голова місії Міжнародного валютного фонду в Україні Гевін Грей вважає, що збільшення податкових ставок в Україні є потрібним, оскільки донори очікують, що Україна поступово ставатиме самодостатньою.

Джерело матеріала
loader