Справи Майдану. Генпрокуратура скерувала до суду справи «беркутівців», які здійснили перші постріли 20 лютого
Справи Майдану. Генпрокуратура скерувала до суду справи «беркутівців», які здійснили перші постріли 20 лютого

Справи Майдану. Генпрокуратура скерувала до суду справи «беркутівців», які здійснили перші постріли 20 лютого

Прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього командира роти спецпідрозділу «Беркут» УМВС України в місті Севастополі та двох міліціонерів цього підрозділу у справі щодо масових вбивств активістів 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській у Києві. Про це повідомляється на сайті відомства.

Зазначається, що колишнім спецпризначенцям вже розформованого підрозділу «Беркут» інкриміновано перевищення влади, на виконання явно злочинного наказу, що супроводжувалося насильством, незаконне перешкоджання організації та проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, умисні вбивства трьох осіб та замахи на вбивства ще трьох осіб (ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365; ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 28, ст. 340; ч. 4 ст. 41, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 15 п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 КК України).

Слідство встановило, що командир роти спецпідрозділу «Беркут» та його підлеглі 20 лютого 2014 року близько 9:00 ранку перебували на вулиці Інститутській в Києві в районі пішохідного мосту. Діючи погоджено з правоохоронцями з інших підрозділів, зокрема спецроти Київського «Беркуту», вони незаконно застосували до учасників акцій протесту вогнепальну зброю – помпові рушниці Форт-500, споряджені патронами зі свинцевою картеччю. Внаслідок цього загинуло троє мітингувальників, а ще троє отримали вогнепальні поранення різного ступеню тяжкості.

«Ці злочини передували подальшим масовим умисним вбивствам та пораненням учасників акцій протесту, вчиненим міліціонерами спецпідрозділів Київського «Беркуту» – так званою «чорною ротою» та внутрішніх військ МВС України із застосуванням нарізної табельної автоматичної та снайперської вогнепальної зброї.

Після цих подій обвинувачені повернулися до міста Севастополя, де згодом перейшли на бік російської федерації та сприяли анексії півострова», - йдеться у повідомленні Офісу Генпрокурора.

У відомстві нагадали, що загалом 20 лютого 2014 року в центральній частині міста 2 Києва було вбито 48 протестувальників, ще понад 90 отримали вогнепальні поранення. За ці злочини до кримінальної відповідальності притягнуто 38 осіб, у тому числі 4 високопосадовців та 34 правоохоронців, обвинувальні акти щодо яких передано до суду. З них 4 співробітників спецпідрозділу міліції «Беркут» засуджено, щодо інших тривають судові процеси.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі Державного бюро розслідувань.

Нагадаємо, у червні стало відомо, що колишньому командиру роти спецпідрозділу «Беркут» у Севастополі та одному з міліціонерів цього підрозділу оголосили про підозру. За даними слідства, саме вони здійснили перші постріли з помпових рушниць по мітингувальниках на Майдані 20 лютого 2014 року.

Як зазначили правоохоронці, ці постріли фактично підштовхнули бійців київського «Беркута» (так званої «чорної роти») та військовослужбовців внутрішніх військ МВС України продовжувати умисні розстріли протестувальників. У той день через їхні дії загинули 48 учасників протесту і ще 90 зазнали поранень.

Командиру севастопольського «Беркута» і його підлеглому було інкриміновано перевищення влади та службових повноважень, незаконне перешкоджання організації та проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчинене службовою особою із застосуванням фізичного насильства, умисних вбивств трьох осіб та замахів на умисні вбивства трьох людей.

За це загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Джерело матеріала