На Чернігівщині намолотили майже мільйон тонн зерна
На Чернігівщині намолотили майже мільйон тонн зерна

На Чернігівщині намолотили майже мільйон тонн зерна

На Чернігівщині триває збір зернової кукурудзи. Про це Суспільному розповів директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Крапивний, пише agronews.ua.

За його словами, серед всього обсягу зерна, що вирощують в області, кукурудза є лідером. Цього року сільгоспвиробники засадили нею 423 тисячі гектарів та вже зібрали майже 25%. Як проходить збір в Новобілоуській громаді та за яку ціну нині реалізують кукурудзу.

Землі у громаді орендує та обробляє “Чернігівське племпідприємство”. Заступник директора з рослинництва Андрій Бондар розповів, цьогоріч засадили понад тисячу гектарів кількома сортами зернової кукурудзи.

“У нас «Карві» три гібриди й «Піонера» до восьми гібридів”, — каже Бондар.

Збір зернової кукурудзи на їхньому підприємстві розпочався на три тижні раніше, ніж зазвичай, каже чоловік. Нині молотять сорт Karvi 2170. На полі з одного гектара зібрали вісім тонн зерна.

Щоб посіяти треба тиждень, а щоб зібрати нам потрібно місяць, як мінімум. Бо сіємо ми 150 гектарів за добу, а збираємо тільки 50 за день. В комбайн вміщається сім тонн, виходить, що при врожайності вісім тонн кожних 10 хвилин йому потрібне вивантаження”.

За словами директора підприємства Олександра Вертебного, за цьогорічними розрахунками, для того, щоб вийти в нуль, їм потрібно зібрати з одного гектара не менш ніж п’ять тонн кукурудзи.

Тому врожайність на рівні вісім тонн з гектара вважають хорошою та такою, що дозволяє отримати прибуток.

“Це не найкращі поля, на цих буграх, на пісках. Попереду кукурудза і понад 10 тонн з гектара”.

Олександр Вертебний розповів, коли починали молотити кукурудзу вологість зерна становила до 15 відсотків. Зараз вологість становить 18-19 відсотків через дощі.

Але перед завантаженням до сховищ або продажем зерно просушують, пояснює директор.

Щоб не було ніякої плісняви й нічого не звелось, 14-13,8 такої вологості дотримуємось. Хай краще воно буде пересушене, ніж буде вологість і потім не придумаєш, що з цим робити”.

Олександр Вертебний каже, для корму тваринам вони залишать близько 400 тонн зерна. Інше піде на реалізацію.

За словами Олега Крапивного, загалом цього року на Чернігівщині аграрії посіяли 423 тисячі гектарів кукурудзи.

“Взагалі близько ста днів було без дощів на Чернігівщині в окремих територіях, то збирання кукурудзи проводилось практично без досушування її. Тобто вже 14% вологи в кукурудзі було при збиранні”.

Намолотили вже близько мільйона тонн зерна, каже Крапивний.

“Якщо говорити щодо очікуваних об’ємів, то це орієнтовно 3,8-3,9 мільйона тонн кукурудзи. Питома вага кукурудзи коливається з кожним роком, але близько 76-79% всього зерна, що виробляється на Чернігівщині, то це кукурудза. Орієнтовно нам потрібно близько 400-500 тисяч тонн. Все інше це йде на реалізацію. Ціна на кукурудзу на сьогодні близько 7 тисяч за тонну.

За словами директора департаменту, ціни на ринку зерна нині майже вдвічі більші, ніж минулого року в цей період.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader