Зарядка електромобіля: як заряджати електромобіль?
Зарядка електромобіля: як заряджати електромобіль?

Зарядка електромобіля: як заряджати електромобіль?

Поки інфраструктура зарядних станцій в Україні продовжує розвиватись, власники електромобілів шукають способи зарядити свій транспорт.

Варіанти зарядки

Власники електромобіля мають змогу заряджати свій транспорт декількома способами:

  • Зарядними станціями в публічних місцях: парковки торгових центрів, готелів, ресторанів, навіть на АЗС. В Україні досить багато різних мереж електрозаправок, для користування якими необхідно реєструватися в додатку провайдера і оплачувати послуги по зарядці через програму або спеціальною карткою.
  • Самостійно вдома: якщо у вас є змога придбати зарядку для електромобіля, то це може бути найбільш зручним способом поповнення батареї запасом енергії.
  • Зарядка на роботі: ви можете зробити запит на установку обладнання на робочому місці або на парковці компанії в якій працюєте.

670e2a6490a00.webp

Як зарядити електромобіль вдома?

Для зарядки електромобіля вдома потрібно здійснити такі дії:

  • Підготувати місце, на якому буде здійснюватися заряджання електрокару. Оптимальним буде саме паркомісце, де зазвичай стоїть електрокар, але воно має бути близьким до електричної панелі будинку.
  • Переглянути існуючі зарядки для електромобілів та підібрати сумісну з вашим авто. Придбати та встановити зарядний пристрій згідно з інструкціями виробника. Для потужних станцій доведеться використовувати додатковий захист та модернізувати електричну проводку.
  • Підключити зарядку до мережі до електричного розподільного щита, зазвичай через окремо виділене електричне з’єднання.
  • Вставте конектор зарядного пристрою в роз’єм електромобіля.
  • Увімкніть станцію та запустіть зарядку через наявний інтерфейс.
  • Після досягнення необхідного рівня заряду, від’єднайте кабель від авто та вимкніть прилад з розетки.

Якщо станція не великої потужності, то її можна підключати до силової розетки. Для цього, перевірте зарядний роз’єм електромобіля на відсутність вологи. Підключіть зарядний пристрій до сухої розетки та дочекайтеся сигналу готовності від блоку керування, після чого вставте зарядний конектор в порт електрокара. Зупиняти заряджання потрібно в такій послідовності: розблокувати авто, щоб припинилась передача струму, відключити кабель від електромобіля, відключити зарядку з розетки.

670e2a29357ba.webp

А що робити власникам багатоквартирних будинків?

Для початку, треба отримати дозвіл від адміністрації будинку чи іншої відповідної структури. Це може включати узгодження власників квартир, обговорення можливості монтажу, визначення місця для зарядного обладнання та інше.

Якщо у вас є власне паркомісце, визначте та оберіть найзручніше положення для розміщення станції. В будь-якому випадку, стандартний зарядний кабель має довжину 4-6 метрів, чого має вистачити навіть для заряджання на відстані.

Далі потрібно вирішити, яку саме зарядну станцію ви б хотіли придбати та встановити. Все залежить від ваших особистих потреб: можна встановити звичайну розетку для зарядки і купити портативний чи настінний пристрій, або ж – більш потужну стаціонарну станцію (якщо дозволяє електромережа).

Головне переконайтеся, що все зроблено у відповідності з місцевими законами, електричними стандартами та правилами безпеки. Бажано залучити до роботи кваліфікованого електрика.

Не забувайте повідомити сусідів про свої наміри, щоб не виникало непорозумінь. Обговоріть всі можливі питання, серед яких доступ до розеток, розподіл паркомісць та ін.

Джерело матеріала
loader