Закон про збільшення податків "заднім числом" направили на підпис президенту
Закон про збільшення податків "заднім числом" направили на підпис президенту

Закон про збільшення податків "заднім числом" направили на підпис президенту

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук 15 жовтня підписав закон про збільшення податків та направив на підпис президенту. Це у вівторок вказано на сайті парламенту. Народний депутат Ярослав Железняк написав у своєму телеграм-каналі, що підпис президента та публікація закону очікуються найближчим часом

- Потім через день закон вступить в силу, чим збільшить податки. Як раз вийде, що аванси частково попадуть під збільшення, — зазначив він.

Голова податкового комітету Данило Гетманцев в інтерв'ю Економічній правді заявив, що Верховна Рада змушена була підвищити податки "заднім числом" через "виключність обставин". 

- Якщо говорити про цю норму (щодо ретроспективного підвищення податків, - авт.), то я з вами абсолютно погоджуюсь. Тільки виключність обставин змусила нас це рішення ухвалити. У вересні-жовтні ми були перед дилемою: або вводимо в дію закон з листопада і піднімаємо ставки ще більше (бо сума потреби нікуди не дівається) або все ж таки робимо це першим жовтня. Ну, і з цих двох дуже-дуже поганих рішень обрали те, яке нам здалося менш поганим, — сказав народний депутат.

Також Гетманцев як доктор юридичних наук визнав, що це порушення і “так робити не треба”, але назвав закон конституційним.

- Є рішення, яким Конституційний суд протлумачив, що означає зворотна дія в часі. І він зазначив, що це стосується тих випадків, коли норми регулюють відносини, які розпочалися і були завершені до дати набуття чинності норми. Якщо ми говоримо про третій чи четвертий квартал, то тут відносини точно не завершені. Але дійсно, це погане рішення. Тобто, тут у нас немає дискусії. Але за своєю суттю це рішення правильне. Якщо немає грошей на армію, то де їх брати. Якщо комусь здається, що той закон, який ми проголосували, приносить радість мені чи колегам, то це хибна думка, — заявив він.

Нардеп підтвердив, що якщо підприємство вже виплатило аванс із зарплати, та заплатило військовий збір за старою ставкою, то другу частину зарплати буде оподатковувати за новою.

  • 10 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №11416-д щодо збільшення податків. З 1 жовтня 2024 року військовий збір на зарплати всіх фізичних осіб зросте з 1,5% до 5%. Це означає, що доходи громадян оподатковуватимуться ретроспективно. З 1 січня 2025 року військовий збір на інші доходи громадян (крім зарплат) також збільшиться з 1,5% до 5%.
Джерело матеріала
loader