Війна на виснаження: Україна тримається, Росія розраховує на вибори в США – WSJ
Війна на виснаження: Україна тримається, Росія розраховує на вибори в США – WSJ

Війна на виснаження: Україна тримається, Росія розраховує на вибори в США – WSJ

Україна стикається зі складною ситуацією через обмежені та повільні поставки зброї із Заходу, в той час як Росія готова зазнавати значних втрат, очікуючи на можливу перемогу Дональда Трампа на виборах президента США, пише The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що російські атаки на енергетичну інфраструктуру України ускладнюють роботу протиповітряної оборони та викликають постійні відключення електроенергії. На східному фронті українські війська поступово втрачають позиції, хоча й утримують ключові стратегічні пункти, такі як місто Часів Яр.

Проте останніми тижнями Росія досягла певних успіхів, зокрема, захоплено місто Вугледар, окупанти просунулися до логістичного центру Покровська.

Українські офіційні особи висловлюють занепокоєння щодо недостатньої підтримки з боку Заходу.

"Президент Байден та інші західні лідери неодноразово заявляли, що хочуть перемоги України, але надають недостатню підтримку, щоб зупинити Росію та переломити ситуацію, кажуть українські чиновники та військові. Ще більше тривоги для Києва викликає те, що колишній президент Дональд Трамп заявив, що в разі перемоги на президентських виборах у листопаді він прагнутиме швидкої мирної угоди з президентом Росії Володимиром Путіним, який ясно дав зрозуміти, що хоче капітуляції України", - пише WSJ.

Президент України Володимир Зеленський продовжує наполягати на збільшенні військової допомоги та гарантіях безпеки. Він представив "план перемоги" під час візитів до європейських столиць та США. Однак, за словами генерала ВВС США К. К. Брауна молодшого: "Нам доведеться сісти з українцями та попрацювати над тим, що ви насправді можете зробити, а не з тим, що у вас є в цьому списку".

Незважаючи на виснаження від війни, більшість українців не готові йти на територіальні поступки. За даними опитування Фонду "Демократичні ініціативи", менше 10% громадян погодилися б віддати будь-яку територію Росії заради миру.

Підполковник армії США у відставці Джон Нагл коментує: "Україна продовжує завдавати Росії втрат, які були б неприпустимими в будь-якій країні, яка не є абсолютною автократією".

Нагл також додає, що "надія Путіна на відносно легку перемогу залежить від перемоги Трампа", і до того часу "Росія готова продовжувати нести втрати, які не мають жодного оперативного чи стратегічного сенсу".

Джерело матеріала
loader