NYT: Політичні розбіжності в Україні ускладнюють підготовку енергосистеми до зими
NYT: Політичні розбіжності в Україні ускладнюють підготовку енергосистеми до зими

NYT: Політичні розбіжності в Україні ускладнюють підготовку енергосистеми до зими

Політичні суперечки в Україні гальмують підготовку до можливої енергетичної кризи цієї зими, повідомляє New York Times.

Газета провела розмову з колишнім головою "Укренерго" Володимиром Кудрицьким, якого звільнили у вересні. За його словами, він підтримував будівництво численних невеликих приватних електростанцій по всій країні для зменшення вразливості системи до російських атак.

Натомість міністр енергетики Герман Галущенко, за твердженням Кудрицького, виступає за більшу централізацію державних компаній, включаючи будівництво нових атомних енергоблоків. Галущенко заперечив ці звинувачення, заявивши, що заплановані ремонти на електростанціях завершені вчасно і енергомережа України готова до зими "з найвищим можливим рівнем".

NYT зазначає, що посли США та ЄС в Україні висловили Галущенку занепокоєння щодо повільного розвитку децентралізованих генеруючих потужностей. Також газета пов'язує звільнення Кудрицького з відставками віцепрем'єр-міністра Олександра Кубракова та глави Агентства відновлення Мустафи Найєма, що викликало критику західних оглядачів.

Українська влада відкидає звинувачення у політичних мотивах цих кадрових рішень. Урядовці стверджують, що енергосистема підготована до зими найкращим чином, враховуючи масштабні руйнування від російських ударів.

Міжнародні організації, зокрема місія ООН з прав людини в Україні та Міжнародне енергетичне агентство, попереджають про можливі серйозні перебої з електроенергією взимку. Водночас прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ситуація в енергосистемі стабільна та збалансована.

Західні експерти розходяться в оцінках ситуації. Деякі вважають, що енергетичні проблеми можуть вплинути на моральний дух українців, інші більш оптимістичні щодо можливості уникнути критичного сценарію. Експерти погоджуються, що пріоритетом має стати посилення систем протиповітряної оборони для захисту енергетичної інфраструктури від російських атак.

Джерело матеріала
loader