Пиріжки й оладки вийдуть дуже пухкими: 3 найкращі способи, чим замінити соду у випічці
Пиріжки й оладки вийдуть дуже пухкими: 3 найкращі способи, чим замінити соду у випічці

Пиріжки й оладки вийдуть дуже пухкими: 3 найкращі способи, чим замінити соду у випічці

Навіть якщо соди під руками немає, завжди знайдуться такі інгредієнти, які можна покласти у випічку замість неї і добитися потрібного результату.

Жодна людина не застрахована від ситуації, коли під час приготування тіста для випічки раптово з'ясовується, що вдома закінчилася сода. Але в такому випадку не варто панікувати, адже завжди можна замінити такий інгредієнт і додати замість нього у тісто замінник, який дасть такий самий результат.

Отже, давайте розберемося, що можна використовувати замість соди в тісто. Як зазначається на сайті shuba.life, є кілька варіантів, які можна використати у цьому випадку.

1. Розпушувач для тіста

Це найвідоміший і найочевидніший інгредієнт, яким можна замінити соду у випічці. До складу розпушувача для тіста уже входить харчова сода, а також лимонна кислота та інертна речовина – крохмаль або борошно.

Відомий український кухар Євген Клопотенко розповів, у яких саме пропорціях потрібно додавати розпушувач, щоб замінити ним соду в рецепті.

"Позаяк сода концентрованіша, вона співвідноситься із розпушувачем 1:4. Якщо у рецепті зазначена чверть чайної ложки соди, вам потрібно взяти чайну ложку розпушувача. При цьому з рецепту прибирайте кислоту, котра соду гасить, якщо вона там виключно для соди. Приміром, якщо в рецепті є сода та трохи оцту чи лимонного соку, множте соду на 4 та прибирайте оцет. Якщо в рецепті кефір виступає повноцінним інгредієнтом, його прибирати не треба, просто замініть соду", – пояснив Клопотенко.

Хто такий Євген Клопотенко?

Клопотенко Євген Вікторович – український шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст, блогер та телеведучий. Співзасновник ресторану "Сто років тому вперед" (Київ) і бістро "Інші" (Львів), автор популярного в Україні кулінарного сайту klopotenko.com, пише Вікіпедія.

2. Яєчний білок

Курячі яйця також можуть допомогти, якщо ви шукаєте варіант, чим замінити ложку соди у випічці.

Білок потрібно охолодити, додати до нього трішки солі або лимонної кислоти і збити міксером до утворення густої піни. Під час збивання не варто додавати цукор. Після цього білки потрібно додати до решти інгредієнтів, обережно перемішати, не збиваючи. У кінці додати борошно.

3. Дріжджі

Такий компонент потрібно додавати з обережністю. Випічка з дріжджами також вийде пухкою, але варто бути готовими до того, що вона матиме характерний присмак. Також не варто забувати, що тісто, у яке ви додали дріжджі, повинне трохи постояти у теплому місці без протягів, щоб воно підійшло.

Вас також може зацікавити:

Джерело матеріала
loader