Google Chrome попереджає про відключення блокувальників реклами найближчим часом
Google Chrome попереджає про відключення блокувальників реклами найближчим часом

Google Chrome попереджає про відключення блокувальників реклами найближчим часом

Google Chrome почав попереджати користувачів про швидке відключення блокувальників реклами та інших популярних розширень у зв'язку з припиненням підтримки платформи Manifest v2. На це звернув увагу портал BleepingComputer.

"Це розширення незабаром може перестати підтримуватися, оскільки воно не відповідає передовим практикам для розширень Chrome", – йдеться на сторінці uBlock Origin. Зараз це найпопулярніший блокувальник реклами з аудиторією понад 34 млн.

Тестові версії Chrome уже оновилися до версії 130, у якій відключено підтримку Manifest V2, тому в них зникла підтримка багатьох популярних розширень. Очікується, що стабільна версія Chrome 130 вийде в другій половині жовтня, і для багатьох користувачів це може стати неприємним сюрпризом.

Раніше стало відомо, що Manifest V3 помітно погіршить можливості блокувальників реклами. Так, замість самостійного блокування запитів, розширення будуть зобов'язані запитувати фільтрацію у Chrome. При цьому список правил фільтрації істотно обмежений і не покриває потреб блокувальників реклами.

Решта веб-браузерів, що працюють на рушії Chromium, включно із Microsoft Edge і Opera, поки що не зобов'язані повністю переходити на Manifest V3 і збережуть широку підтримку V2 щонайменше до 2025 року.

Тим, хто не бажає миритися з рекламою, є сенс уже зараз розглянути перехід на інший браузер. Оптимальною альтернативою Chrome може стати Safari чи Firefoх. Річ у тім, що їхні власні рушії дають змогу підтримувати розширення незалежно від змін Google.

Актуальні цифри показують, що Chrome залишається найпопулярнішим браузером серед користувачів, до того ж із величезним відривом – його частка становить 65%. За ним ідуть Edge і Safari, якими в сумі користуються близько 25% користувачів.

Джерело матеріала
loader
loader