Де потрібно залишити воду та мило 13 жовтня і як захиститися від бід: обряди та заборони на день Іверської ікони
Де потрібно залишити воду та мило 13 жовтня і як захиститися від бід: обряди та заборони на день Іверської ікони

Де потрібно залишити воду та мило 13 жовтня і як захиститися від бід: обряди та заборони на день Іверської ікони

13 жовтня за новим церковним календарем згадують чудотворну святиню - Іверско-Мірненську ікону Божої Матері ("Мироточиву"), що знаходиться у Вінницькій області.

Її оригінал, написаний, за переказами, євангелістом Лукою, зберігається в Іверському монастирі на горі Афон у Греції. Інші назви свята: "Карп", "Злата", "Злата-онучниця", "Банове побут".

У Іверської ікони можна попросити захистити від бід, пожеж і щоб потішила в горі. У народі відзначали Банний день, тому що потрібно було спочатку упорядкувати лазні, а потім і попаритися в них. У лазнях використовували цілющі відвари на травах, березові віники. Робили це не просто так, а щоб позбавитися хвороб і захиститися від них на час зими. А банного духу просили позбавити хворих від падучої – епілепсії.

Для Банника (духу лазні) залишають воду, мило та віник, щоб і він попарився. Банник - норовливе створення, якщо хтось образить його неуважністю, дух може і камінням закидати, і окропом облити так, що шкіра злізе. Намагаються його не дражнити і знімають натільний хрест перед входом у лазню. У самого Банника просять дозволу зайти і тричі кланяються в підлогу.

Читають сьогодні змови для цінних речей, щоб їх ніхто не міг вкрасти і щоб власник сам їх не втратив. Потрібно покласти річ на середину столу і тричі перехреститись. Потім над річчю тримають Іверську ікону та говорять спеціальні слова. Зазвичай вони передаються з покоління до покоління, щоб чужий не дізнався про них, інакше вони втратить захисну силу.

Для новонароджених беруть у лазні трохи відвару та збризкують дитину цією водою за допомогою вербової гілочки. Вірять, що тоді немовля буде захищене від псування та пристріту. Біля Іверської ікони святять воду. Вона може позбавити багатьох неприємностей, а удачу притягнути. Зберігати її треба поруч із цією іконою, а пити перед важливими подіями.

Свята вода, скріншот: YouTube

Що не можна робити 13 жовтня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепу та засудження, а також заздрості, жадібності, помсти та розпачу. Не слід відмовляти у допомозі тим, хто просить.

Народні прикмети дня не радять сьогодні займатися тяжкою домівкою.

Раніше ми повідомляли все про сорокоуст у церкві: як замовляти, чи можна використовувати проти ворогів та як вплинути на здоров'я.

Джерело матеріала
loader
loader