Україна вперше за 4 роки імпортувала картоплю у вересні
Україна вперше за 4 роки імпортувала картоплю у вересні

Україна вперше за 4 роки імпортувала картоплю у вересні

Для покриття дефіциту середньостиглими та пізніми сортами картоплі Україна імпортувала її у вересні. Проте імпорт може продовжитися після реалізації основних запасів української картоплі. Про це у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» розповів Євген Кузін, аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit.

Питання якості вирощеної картоплі стало темою номер один серед фермерів європейських країн, тоді як площі під культурою в основних країнах-виробниках ЄС цього сезону досягли одного з найвищих рівнів за останні роки.

«До проблем, спричинених погодними умовами, додалися труднощі з якістю насіннєвого матеріалу, що відчуваються по всьому європейському регіону та Північній Африці через скорочення виробництва насіннєвої картоплі в попередні сезони», – пояснив він.

Це стало однією з причин того, що Україна вперше з 2020 року була змушена імпортувати картоплю у вересні, додає експерт, в період збиральної кампанії для зберігання взимку.

Наразі, за даними пана Кузіна, в Україну завозяться відносно невеликі партії картоплі з Польщі та Литви, а також продукція з Туреччини. Масового імпорту на рівні 2019-2020 років поки не спостерігається, і ці поставки виглядають як тимчасове рішення для покриття дефіциту в період між середньо-сезонними та пізніми сортами.

«Однак у майбутньому, – припустив аналітик EastFruit, – імпорт гратиме важливішу роль на українському ринку, впливаючи на обсяг пропозиції і, можливо, визначаючи ціновий рівень після реалізації основних запасів від вітчизняних виробників».


Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader